Продължава кръводарителската кампания, организирана от Отделението по трансфузионна хематология при

...
Продължава кръводарителската кампания, организирана от Отделението по трансфузионна хематология при
Коментари Харесай

Продължава кампанията по кръводаряване в Сливен

Продължава кръводарителската акция, проведена от Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ ”Д-р Иван Селимински ” и Областния съвет на БЧК – Сливен. Тя започва на първи юни и ще продължи до края на месеца. Поводът е днешният Световен ден на кръводарителя – 14 юни. До този миг в акцията са се присъединили над 20 души.

Всеки, който има предпочитание и опция да подари кръв, ще бъде посрещнат от екипа на отделението всеки работен ден от 08.00 до 14.00 часа в Кръвния център, който се намира в ДКЦ-2.

По мотив днешния празник доктор Рая Ралева- шеф на Отделението по Трансфузионна Хематология към МБАЛ ”Д-р Иван Селимински ”, изрича признателност към всички кръводарители за техния жест и поддръжка на нуждаещите се.

За третагодина Отделението, със съдействието на Областния съвет на БЧК-Сливен, ще награди кръводарители с благодарствени грамоти. Всички участници в акцията ще получат книга, дарена от Община Сливен в поддръжка на доброволното и безплатно кръводаряване.

" Историята на кръвопреливането стартира доста обратно във времето, когато първите трансфузии са били на база едва развита просвета и доста малко проучвания на кръвта и пациента. Днес преливането на кръв е основна част от грижите за пациентите, като усъвършенства здравето и избавя животи ", сподели доктор Ралева.

14 юни е разгласен за Световен ден на доброволния и безплатен кръводарител. Денят е определен, тъй като е и рождената дата на откривателя на кръвните групи и притежател на Нобелова премия Карл Ландщайнер. Според данни на Българския червен кръст у нас доброволните и безплатни кръводарители са едвам към 23 на 100.

Кръвта, кръвните съставки и създадените от тях биопрепарати са незаменими лечебни средства и до момента няма основан публичен неестествен аналог.

Световният опит демонстрира, че безвъзмездното кръводаряване e източникът на най-безопасна кръв, тъй като е минимум евентуално доброволец да съобщи животозастрашаващи инфекции, като вируси на ХИВ и хепатит.

Всеки на възраст сред 18 и 65 години, който няма медицински противопоказания за това, може да подари кръв.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР