Продължава издирването на двамата затворници, които избягаха от общежитие към

...
Продължава издирването на двамата затворници, които избягаха от общежитие към
Коментари Харесай

Аверът на духналите от пандиза молдовци реве пред следователите и се кълне, че...

Продължава издирването на двамата пандизчии, които избягаха от общежитие към пандиза в Стара Загора. Те са оповестени за общонационално търсене.

При цялостно взаимоотношение с органите на Министерство на вътрешните работи е оповестена паника. Министърът на правораздаването разпореди незабавна инспекция.

Молдовските пандизчии са настанени в общежитието преди 7 дни. Преди това, една година, са били в ареста на Старозагорския затвор. Очаквали са да бъдат преместени в Централния софийски затвор, защото съгласно нормативната уредба всички непознати жители с по-леки присъди ги излежават там.

Вижте СНИМКИ на духналите нарушители от пандиза в Стара Загора

Двамата избягали съвсем не са контактували с никого в общежитието, даже в последните два дни са изолирали и своя съотечественик. Днес той се е разплакал пред проверяващите и е споделил, че не знае нищо за проекта на сънародниците си, оповестява Българска национална телевизия.

Не е ясно кога са избягали. За последно те са видяни към 12:00 в общежитието, а неналичието им е открита след 15:00.

Напуснали са затворническото общежитие без никакви средства. Преди седмица те са имали рандеву със свои близки, които са им оставили пари, само че те са взели единствено 50 евро от тях.

Избягалите са 24-годишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи. Те, дружно с 23-годишният Дионис Коджукаро, са наказани за взривяване на банкомати в Казанлък и Стара Загора. И тримата са наказани на 4 години и 8 месеца отнемане от независимост при общ режим. Настанени са преди 7 дни в общежитието, откакто са прекарали 1 година в ареста.

"Молдовските жители бяха настанени на територията на общежитието на 14 август и в рационален период трябваше да получат преводни писма за превеждането им в София.

Тези писма, по наша информация, са били написани в четвъртък или в петък и е било въпрос на дни да бъдат изпълнени и да бъдат закарани в София за доизтърпяване на наказването към открит вид общежитие към Софийския затвор ", разяснява шефът на затворническото общежитие Запрян Димитров.

При бягството си в събота те са намирали на открития фитнес и изчезнали в незнайна посока.

"Точно не може да локализиране часа, това е интервал сред 15:00 - 15:30 когато виждаме,че тях ги няма и надлежно подхващаме дейности по горещи следи, връзка с полицията, с РПУ, със следови кучета.

Направихме цяло претършуване на региона, може би към 2-3 часа с помощ и от корпуса на пандиза, с инспектора по защитата на пандиза, с всички лица, които са заети по тези мероприятия. Направихме дейностите, даже получихме една информация от таксиметров водач, че единият долу на околовръстния път, там оставихме коли ", сподели още Димитров.

Малко преди бягството молдовците са имали среща със свои близки. Пред проверяващите единият от посетителите им е споделил, че не е знаел нищо за планувано бягство.

"Третият молдовски жител в обясненията си показва, че в последните 2-3 дни са били във влошени връзки, не са споделили с него нищо безусловно.

Направили са едно рандеву с околните си, даже с обща кола са пристигнали околните - приятелката на това третото момче, което е при нас, което е останало, плюс дамите на тези двамата. Разделили си пътя от Молдова и по неговите думи са се върнали назад всичките ", уточни той.

Двамата избягали са били другари, настанени в обща стая с третия си съотечественик. Дори и да са кроели проекти, това мъчно би достигнало до затворническата администрация.

"Не можем да разберем, защото те поддържат връзка между тях, те си приказват на румънски език. Когато поддържат връзка с българите със пандизчиите, приказват на негоден съветски, български ", сподели още шефът на затворническото общежитие.

Издирването продължава.По случая е формирано досъдебно произвеждане.

Дали има пропуски в системата ще обясни инспекцията, която е назначена от правосъдния министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР