Продължава интензивният диалог между работните групи на България и Северна

...
Продължава интензивният диалог между работните групи на България и Северна
Коментари Харесай

Османи: Няма промяна в позицията на РСМ, още се разминава с тази на България

Продължава интензивният разговор сред работните групи на България и Северна Македония, за които се договориха министър председателите на двете страни Кирил Петков и Димитър Ковачевски, оповестява БГНЕС, базирайки се на МИА.

След диалозите предходната седмица в София е планувана нова среща в Скопие по отношение на пакета от политически въпроси. Двете страни дефинираха предпочитаните въпроси, по които ще се търси решение. За България това са правата на българите в РСМ , а за С. Македония - въпросите на идентичността в преговорната рамка като европейско решение.

Втората среща на специалистите от двете външни министерства ще се организира в Скопие тази неделя, 20 февруари. Очаква се делегациите да получат нови политически указания въз основа на извършените на 11 февруари диалози.
 За Пендаровски още не е време за включване на българите в Конституцията на РСМ
За Пендаровски още не е време за включване на българите в Конституцията на РСМ

Македонският президент упрекна българските учени за напрежението сред двете страни

Македонският външен министър Буяр Османи съобщи, че позициите към момента се разминават, само че разговорът за намиране на общи решения продължава.

Няма смяна в позицията на страната , акцентира той и добави, че най-важният въпрос за РСМ са въпросите за идентичността в преговорната рамка като европейски решения, а за София е въпросът за българската общественост в районен съд Македония. По негови думи това по някакъв метод дефинира пътя, по който би трябвало да поеме процесът.

Пакетът от политически въпроси обгръща тематики, които са значими за нас, и приемането на рамката за договаряния, както е препоръчана от Европейската комисия, изключително във връзка с атрибутите на идентичността и началото на договарянията, уточни Османи. Той разясни, че от българска страна са въпроси, свързани с правото на самоопределяне въз основа на държавното устройство, езика на омразата и реабилитацията на жертвите на комунизма. По негови думи това са пакет от въпроси, които включват детайли от едната или другата страна.
 Мицкоски: България да се извини на РСМ за 7200 избити евреи
Мицкоски: България да се извини на РСМ за 7200 избити евреи

Той изиска от София писмени гаранции, че няма да блокира Скопие по пътя за Европейски Съюз

Според македонския външен министър сега и злоупотреби с тематиката поради политиканстване и злободневната партийна политика, а от деескалация на връзките, " тъй като развиването ни се попречва посредством блокадата на Европейски Съюз ".

Относно настояването на Северна Македония, той уточни, че този въпрос е част от диалозите, само че не е решен.

Османи е на мнение, че българската общественост би трябвало да се обърне към институциите в Скопие и да каже за себе си дали имат усложнения и дали търсят избрани способи да се интегрират в системата. Това не би трябвало да ни плаши, в противен случай, няма основа, на която да сме по-силни, с изключение на в мултикултурализма, акцентира той.

Наред с експертните диалози по пакета политически въпроси, с новата динамичност в договарянията с България ще се организира среща на четвъртата работна група - за обучение и просвета, както и на третата работна група - за европейска интеграция, зелен дневен ред и цифровизация.
 Стево Пендаровски съпостави реториката на Кирил Петков с тази на Нелсън Мандела
Стево Пендаровски съпостави реториката на Кирил Петков с тази на Нелсън Мандела

Няма да затваряме хора, за реакциите им, изясни той във връзка освиркването му пред черквата " Св. Спас "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР