Продължава евтаназията на прасетата в свинекомплекса в свищовското село Българско

...
Продължава евтаназията на прасетата в свинекомплекса в свищовското село Българско
Коментари Харесай

С дрон и термокамера община Свищов следи движението на диви прасета нощем

Продължава евтаназията на прасетата в свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово, където в края на предходната седмица беше открито следващото огнище на Африканската чума. За да се оправи със обстановката, община Свищов е потърсила помощ и от военните. Бедственото състояние в региона е в действие до 11 август.

Каква е обстановката сега - вижте директното включване от Българско Сливово на Ралица Маринова

Свищов

17 000 свине тук от най-големия свинекомплекс в свищовско би трябвало да бъдат премахнати поради африканската чума. Още предходната година всички стопани са заклали домашните си свине, увери кметът на Свищов Генчо Генчев. Някои даже са получили обезщетения от свинекомплекса. А дивите свине в района се наблюдават и през нощта с дрон и термокамери.

Първите свине от свинекомплекса към този момент са премахнати по човечен метод. Мястото на загробването е отвън територията на село Българско Сливово, а при изборът му са спазени всички ограничения за сигурност.

Генчо Генчев-кмет на Свищов: Близо 2 000 животни към този момент са загробени. Искаме подпомагане на отделение 28 880 с хора и техника най-много, с цел да можем по-бързо да изкопаем ямите. С дрона имаме опция да следим, в случай че има придвижване на диви прасета.
Заради индустриалната плантация никой в селото не смее да отглежда прасе в двора си. Притеснени са и за работата си.
Тошка Ламбева: Семейства цели има, които работят долу. Над 100 са може би.
Подстъпите към селото и свинекомплекса се охраняват от полицейски екипи на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи - Велико Търново на 3 контролно-пропускателни пункта. Те имат 24-часови наряди и управляват влизащите във фермата хора и транспортни средства.

Заради Африканската чума в Община Свищов са анулирани всички събития.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР