Продължава да се влошава състоянието на защитените местообитания и видове,

...
Продължава да се влошава състоянието на защитените местообитания и видове,
Коментари Харесай

Състоянието на природата в Европа сериозно се влошава, предупреди Еврокомисията

Продължава да се утежнява положението на предпазените местообитания и типове, най-много вследствие интензивното селско стопанство, урбанизацията, неустойчивите горски действия и промените в сладководните местообитания, написа в новия отчет на Европейската комисия за положението на природата в Европейския съюз.

Замърсяването на въздуха, водата и почвата също въздейства на местообитанията, също както и изменението на климата и свръхексплоатацията на животните посредством нелегално извличане и нестабилен лов и лов на риба. Оценката се основава на по-подробен механически отчет на Европейската организация за околната среда.

Ако не бъде открито решение, това утежняване неизбежно ще докара до трайно подриване на нашето биологично многообразие и на жизненоважните услуги, които то дава, което ще изложи на риск нашето здраве и икономическо благоденствие.

Законодателни ограничения

Европейският съюз се е заел да реализира климатична индиферентност до 2050 година, с цел да способства за попречване на рисковите климатични промени. Тази цел и обособена междинна цел за понижаване на въглеродните излъчвания до 2030 година ще станат правно обвързващи, в случай че Европейският парламент и Съветът реализиран съглашение по законодателния акт за климата.

Европейският парламент одобри позицията си по законодателния акт на 7 октомври. В нея депутатите приканиха за понижение на излъчванията към 2030 година с 60% под равнището от 1990 година спрямо предходната цел от 40% понижение. Парламентът също по този начин желае всички страни в Европейски Съюз да реализират климатична индиферентност до 2050 година

Търговия с излъчвания в промишлеността

Схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания задължава фирмите да разполагат с разрешителни за всеки звук въглероден диоксид, който те емитират. Компаниите би трябвало да купуват тези разрешителни на аукциони. Схемата се пробва да наложи тласъци за поощряване на вложенията в чисто произвеждане.

Европейският пазар на излъчвания е първият забележителен пазар в света и остава най-големият. Той регламентира към 40% от общите излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз и обгръща почти 11 000 електростанции и индустриални предприятия в Европейски Съюз. Целта е понижаване на излъчванията в промишлеността с 43% спрямо 2005 година

Емисиите от други браншове

Сред секторите, които не са обхванати от схемата за търговия с излъчвания, са превозът, селското стопанство, постройките и ръководството на отпадъците. Емисиите от тези браншове съставляват към 60% от общите излъчвания на Европейски Съюз и следва да бъдат понижени с 30% до 2030 година по отношение на равнището от 2005 година

Това би трябвало да се случи с определянето на национални цели за понижаване на излъчванията, които са закрепени на база на брутния вътрешен артикул на глава от популацията в обособените страни. Страните с по-ниски приходи в Европейски Съюз ще получат поддръжка за осъществяване на заложените цели.

Приносът на горите в политиката за климата

Горите в Европейски Съюз гълтам към 9% от генерираните излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз всяка година. Европейският съюз желае да употребява този скъп запас в битката против измененията в климата.

Подготвя се законодателство, което е ориентирано против повишаването на излъчванията в резултат на обезлесяване. То задължава страните в Европейски Съюз да компенсират промени в използването на земите, увеличаващи излъчванията, като се грижат по-добре и усилват горския си фонд.

Ограничаване на излъчванията от колите

Около 15% от излъчванията на въглероден диоксид идват от леките и товарните коли. Парламентът одобри законодателство, което стяга стандартите и вкарва цели за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид с 37,5% за новите коли и с 31% за вановете до 2030 година

На 18 април Парламентът също по този начин утвърди предложение за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид от камионите с 30% до 2030 година по отношение на равнищата на излъчванията от 2019 година

















Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР