Продължава да расте броят на жертвите от опустошителното земетресение, което

...
Продължава да расте броят на жертвите от опустошителното земетресение, което
Коментари Харесай

СЗО прогнозира 20 000 жертви на катастрофалните земетресения в Турция и Сирия

Продължава да пораства броят на жертвите от опустошителното земетресение, което раздруса Югоизточна Турция и Северна Сирия през вчерашния ден. До момента (около 12.00 ч.) двете страни са открили над 5000 починали и над 20 000 ранени. В тази публикация можете да следите хронологията на печалното събитие. 

Хората в потърпевшите региони се нуждаят незабавно от помощ за оцеляването си. В тази връзка БЧК започва акция за набиране на средства. Открита е специфична банкова сметка в лв.:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За потърпевшите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на къс номер 1466 към всички мобилни оператори.

...

23 милиона души може да бъдат наранени директно и индиректно от мощното земетресение, лишило живота на хиляди в Турция и Сирия, предизвести Световната здравна организация. Това сочи анализът на специалистите въз основа на разрушенията, мразовитото време, вторичните земетресения и обрисуваните провокации с намирането на дом, издръжка и топлота за останалите без дом. Десетки страни дадоха обещание и изпратиха помощ, само че мразовитото време и неработещите летища в Турция затрудниха съществено доставките. Допълнително предизвикателство съставлява и спорът в Сирия, който към този момент е предизвикал съществени опустошения и компликации в логистиката и избавителните действия.

Броят на починалите в двете страни към този момент надвиши 5 000 души, само че опасенията на СЗО са, че може да доближат 20 000. Толкова сега са ранените.
 Earthquake07 Снимка: AP
Жертвите на земетресението към този момент надвишават 5000 души - 3500 в Турция и 1500 в Сирия. Държави от целия свят изпратиха екипи, които да подкрепят избавителните действия, а турската организация за ръководство на бедствията заяви за над 24 400 души от избавителните служби към този момент са на място. Съобщава се за най-малко 6000 разрушени здания единствено на територията на Турция. 

 

Над 4800 души са жертвите досега - общо в Турция и Сирия.

 

Продължава да пораства броят на жертвите в Турция и Сирия след опустошителното земетресение от 7.8 по Рихтер, което удари двете страни в ранните часове на понеделник.

Над 4 300 са починали досега – към 3 000 в Турция и 1 300 в Сирия. 20 000 са ранени, 14 хиляди от тях в Турция.   

Службите за незабавна помощ оповестиха, че досега са избавени над 8 000 души.

В Сирия най-вече са починали в провинциите Алепо, Латакия, Хама, Тартус, заяви сирийското министерство на опазването на здравето. Спасителната група на " Бели каски " не престават издирването на оживелите под отломките.

Ново земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер раздруса централната част на Турция тази заран към 5 часа. Епицентърът е бил на пет километра от региона на Голбаши, на дълбочина два километра. Засега няма данни за жертви и вреди от послудния трус. Вторичните трусове не престават с огромен интензитет, единствено през вчерашния ден е имало над 150.

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи общонационален печал в страната за жертвите на двете трусове, станали през нощта на 6 февруари. Периодът на печал в Турция ще продължи до 12 февруари в това число.

Ирина Иванова и Юлиян Стоянов, Euronews Bulgaria от мястото на събитието - Адана, Турция:

Екипът на Euronews Bulgaria за пътуването му с един от самолетите " Спартан " пренасящ помощ за потърпевшите от земетресението в Турция:

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР