Продължава да расте броят на жертвите на смъртоносните земетресения в

...
Продължава да расте броят на жертвите на смъртоносните земетресения в
Коментари Харесай

Чудо или добро планиране: Как община остана непокътната в зоната на силното земетресение в Турция

Продължава да пораства броят на жертвите на смъртоносните трусове в Турция от 6 февруари. По последни данни на турските управляващи починалите в страната са близо 48 хиляди.

И до през днешния ден там не престават да си задават въпроса - качеството на постройките ли е основната причина за толкоз доста срутени здания и човешки жертви. Оказва се, че има една община в земетръсната зона, в която няма нито една срутена постройка и нито една жертва.

Хиляди жертви. Хиляди опустошения. Единствено община Ерзин остава непокътната. Световните медии задават въпроса - по какъв начин е допустимо цяла община да оцелее, макар че е на 80 км от епицентъра. Разказва ни кореспондентка, която от към този момент месец работи на терен.

" Първо, доста е значимо в коя част се намира региона. Второ, значим е архитектурният образ на региона и съгласно това би трябвало да се строят подобаващи здания. Както виждате в множеството области се строят по 6 или 7-етажни здания, при което вероятността да се срутят е доста по-голяма. А при тези по 3-4 етажа вероятността е по-малка. В този недокоснат регион се вижда здравината и сигурността на постройките, за разлика от останалите общини. Когато се строи, доста значими детайли са циментът и количеството желязо. От друга страна, Община Ерзин не се намира покрай разломната линия. И може би това е също една от аргументите да няма никакви вреди ", счита Мерве Токаз, кореспондент на CNN- Турция.

И още една значима детайлност - учени настояват, че земята под тази община е по-устойчива на трусове. Досега Мерве не е имала време за равносметка. Отразявала е денонощно.

" Спях единствено по 2-3 часа дневно. Спяхме в коли. Дори съм спала и върху носилката, с която пренасяха наранените към колата за спешна помощ. Но в този миг усещаш такава болежка, че не мислиш нито за сън, нито за храна, за нищо ", спомня си тя.

А зад кадър се случва едно от чудесата.

" Една нощ бяхме пред 7-етажна постройка. Беше толкоз мрачно и пусто на всички места. Чух глас. Извиках избавителните екипи и след 13 часа опити, в среднощ 75-годишен мъж беше изкаран от четвъртия етаж на срутения блок. Това беше същинско знамение, тъй като даже и синът на потърпевшия беше изгубил вяра. Бяха ми толкоз признателни, че някак съм помогнала за оцеляването му. Това в никакъв случай няма да го не помни.

Отразявала съм доста тежки случаи, само че по-късно земетресение разбрах, че тази болежка тук е несравнима. Поуката която си взех, е че не би трябвало непрекъснато да вършим проекти. Подценяваме прекалено много дребните неща, които ни заобикалят. Забравяме, че не живеем безконечен живот ", споделя Мерве.

Междувременно през днешния ден в Турция беше регистриран нов трус от 4,4 по Рихтер с епицентър в окръг Адана. Към момента няма данни за потърпевши или опустошения.

Стажант-репортер: Еля Изетова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР