Продължава да няма нито едно корупционно престъпление, което да е

...
Продължава да няма нито едно корупционно престъпление, което да е
Коментари Харесай

В България все още никой не е влязъл в затвора заради корупция |

Продължава да няма нито едно корупционно закононарушение, което да е осъдено с дейно наказване отнемане от независимост. Нито един краен неоправдателен правосъден акт не е реализиран през последните три години – от 2018 до 2020 година в това число.

Това се споделя в показания днес годишен мониторингов отчет върху следствията на корупция по високите етажи на властта " Антикорупционни институции: проблемите се задълбочават " на Антикорупционния фонд. 

Констатираната в миналогодишното проучване на АКФ ниска успеваемост на наказателното гонене на корупцията по високите етажи, през 2020 година се намалява още повече.

Сред другите основни извода са: 

Новите влезнали в действие присъди са само оправдателни, което дава съответствие досега от общо 13 крайни оправдателни правосъдни акта против едвам 3 неоправдателни. Този дял е доста по-нисък от нормалния на сполучливите обвинявания за българската прокуратура.

Мнозинството от високопоставените длъжностни лица са излъчени на съд за държание, за което съдът преценя, че не съставлява никакво закононарушение. 11 от 13 оправдателни присъди в прегледаните 45 проблема са точно заради открита от съда несъставомерност на твърдяното незаконно държание.

Обвиненията на прокуратурата постоянно стъпват на превратно използване на правила от материалното наказателно право, или на неуместни логичен структури. Показателно е, че преценката на съдилищата постоянно не се оспорва даже от прокуратурата от един миг нататък по делата.

На положението на наказателното гонене по публично най-значимите корупционни проблеми продължава да не се обръща никакво внимание от управлението на прокуратурата. Няма направени критерии за мониторинг на делата за корупционни закононарушения от висок публичен интерес. Не е ясно дали изобщо се проучват аргументите за неуспеха на значимите наказателни каузи за корупция.

През 2020 година КПКОНПИ се е произнесла със 122 решения. Конфликт на ползи е открит единствено с 30 решения, липса на спор се открива в 92.

Основната част от случаите, по които Комисията се е произнесла, 96 на брой, са за лица, които заемат обществена служба на относително ниско локално равнище – в системата на локалното самоуправление, локалната власт или в локалната администрация.

Решенията по отношение на лица на обществена служба на по-високо и централно равнище, са едвам 26.
Продължава да прави усещане формалният метод при положение на подадени сигнали или на изнасяне на случаи в медиите. Често липсва изцяло проучване на вероятни свързаности, които водят до въздействие и зависимости при реализиране на пълномощия по работа от лицата, заемащи обществена служба.

" С цялостна тежест би трябвало да бъде подложен въпросът: това ли е действителната картина на корупцията по високите етажи на властта? Ако тези случаи отразяват същинското положение на корумпираност на обществения бранш на най-високо равнище, то тогава само вероятният извод е, че корупция там няма ", разяснява Андрей Янкулов, създател на първата част на отчета.

Той добави, че обективно невероятно обаче е това да бъде правилно, изключително пък в млада народна власт като българската: " Следователно остава заключението, че действителната картина просто остава скрита ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР