Продължава борбата с горящото сметище в Свищов. Днес то се

...
Продължава борбата с горящото сметище в Свищов. Днес то се
Коментари Харесай

Сметището в Свищов пламна за трети път

Продължава битката с горящото бунище в Свищов. Днес то се възпламени за трети път. Мобилизирани са хора и техника от 5 общини, с цел да овладеят бедствената обстановка, заяви bTV.

Предстои сметището незабавно да бъде засипано с десетки тонове пръст. Днес се чака от общината да подпишат документа на компанията - реализатор, което на процедура ще разреши да стартира запръстяването на сметището.

В момента тлеят боклуци, трупани над 30 години. Въпреки че сметоизвозването тук публично е прекъснато при започване на 2017 година, по всичко проличава, че теренът се е употребявал като нерегламентирано бунище и по-късно.

Свищов не е обгазен. И тази заран градът осъмна под пелена от пушек и неприятна миризма. Официално обаче, сериозните равнища за замърсеност на въздуха не са достигнати.

„ Не знам какво имат впредвид под обгазяване. За някои хора самата миризма към този момент е неприятна. ", съобщи локалният гражданин Младен Лисичев.

„ При мен не е мъчно, само че моя мъж като е болен при него по- мъчно се диша. ", споделя пък Гюлшан Сюлейманова.

Пряко обгазена е вилната зона в местността Ненова шатра. Всичките над 40 къщи там са обитаеми. На метри от тлеещото огнище живее семейство Ботеви.

„ Когато вятърът е към нас, затваряме прозорци, всичко, влизаме вътре и чакаме да тръгне вятърът наопаки. ", споделя Марийка Ботева, която живее в Ненова шатра

На терен непрекъснато са пожарникари, полиция и локална власт. За всички е изненада, че пожарът се случва дни преди да стартира цялостното запръстяване на сметището, финансирано от страната през март.„ Изискването цялата процедура по публичната поръчка и по избора на реализатор трябваше да се съгласува с програмата за ръководство на отпадъците, което лишава още един месец. И по-късно община Свищов афишира публичната поръчка, които имат също периоди за осъществяване. ", споделя Генчо Генчев, кмет на община Свищов

Официално площта на сметището е 50 дка. През годините обаче се е разраснало двойно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР