Продали са османския архив на България за 3 куруша на

...
Продали са османския архив на България за 3 куруша на
Коментари Харесай

Ердоган: Продадоха османския архив на България за 3 куруша

Продали са османския списък на България за 3 куруша на кг, това е манталитетът на Републиканската национална партия (СНР). С тези думи Реджеп Тайип Ердоган нанесе удари на най-големия си съперник на изборите на президент Мухаррем Индже.

Курушът е дребна турска монета, поделение на формалната валута турска лира. „ За страдание нашата страна е станала очевидец на огромна немарливост във връзка с запазването на историческото завещание на вакъфите (фондациите), даже и непочтеност, която граничи с родоотстъпничество. По-специално закононарушенията на единствената партия по това време СНР в това отношение са обилни “, твърди Ердоган, представен от турските медии.

Според него „ вакъфското завещание в тези злополучни години в Турция, е ограбено и узурпирано “. „ Този нрав, който се бори с полезностите на историята, културата и нацията, също съобщи наследството на предците си. Стотици джамии са продадени или дадени чартърен, музеите пък са били употребявани за хранилища и плевни. За страдание от този вихър на продажба е потърпевш и османският списък, който е продаден на България за 3 куруша на кг “, уточни турският държавен глава.

„ Така наречените документи за скрап, състоящи се от скъпи архивни документи, са най-редките екземпляри на Софийската библиотека през днешния ден. Това е манталитетът на СНР. При тях няма такова нещо, като да защитим историята, изкуството, културата. Душата ни се къса, когато виждам, че историческите монументи се унищожават. По-добре осъзнаваме разрушителната мощ върху нацията ни от това схващане, което има за цел да отмъсти на историята и да преобразува нацията ни със мощ “, уточни още Ердоган, съобщи „ 24 Родопи “.

„ Виждаме по-добре по какъв начин диктатът на единствената партия оставя огромни руини в културата, образованието, обществените и публични области. Понастоящем, когато светът е изложен на културно неплодородие, обществата с история могат да запазят своята независимост. Ние сме нация, която има и история, и е правоприемник на остаряла цивилизация “, твърди Ердоган.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР