Продажната цена е не по-ниска от 2.2 млн. евро, става

...
Продажната цена е не по-ниска от 2.2 млн. евро, става
Коментари Харесай

Растежът на лизинговия бизнес се запазва пето поредно тримесечие


Продажната цена е не по-ниска от 2.2 млн. евро, излиза наяве от протокол от решение на досегашния притежател на сдружението в Търговския указател
11 юли 2017
Тенденцията от Съединени американски щати се реалокира и на Стария континент
4 юли 2017
Очакванията за тази година са за покачване от към 10%
22 май 2017
Активите на фирмите в бранша се усилиха със 7% до 3.3 милиарда лева, което е най-високо равнище от средата на 2014 година
26 фев 2017

Лизинговият пазар резервира темпа си на годишен напредък от първото тримесечие и към края на юни регистрира покачване от близо 7% по отношение на юни предходната година. Вземанията по контракти доближават 3.477 милиарда лева Това демонстрират данните на Българска народна банка за активността на сдруженията в бранша към края на юни тази година. Новият бизнес (това са новите покупко-продажби по лизингови договори) също нараства на годишна база (спрямо юни 2016 г.), като двуцифреният ритъм от предходните тримесечия се резервира – за второто тримесечие на тази година е бил 13.3%.
Продължава и свиването в размера на необслужваните лизингови контракти, въпреки и с много непретенциозен ритъм през второто тримесечие спрямо предходните – 1.6% на годишна база.

Годишният ритъм на напредък се резервира пето следващо тримесечие. Така позитивните упования на представители на бранша от началото на годината за развиването на бранша се затвърждават. На процедура растежът на лизинговия бизнес е движен от този на леки коли. Домакинствата са тези, които са по-активни в използването на лизинг спрямо компаниите, макар че през второто тримесечие интензивността и при фирмите се е нараснала спрямо първото.

Новите покупко-продажби

Като размер новият бизнес през второто тримесечие е 465.7 млн. лева На годишна база двуцифреният растеж се резервира, като размерът е в порядъка на осъществените нови покупко-продажби през последното тримесечие на предходната година. Годината стартира със стесняване, като по-ниският размер през първото тримесечие на тази година не беше изключение – следи се всяка година и се дължи на сезонността в бизнеса и на това, че всекидневно при започване на годината лизинговият бизнес започва по-бавно. Тогава началото на годината беше оценено от представители на бранша като обикновено и беше посочено, че се следи относителна резистентност, която се затвърждава и през второто тримесечие на годината.

Силен растеж при семействата

Запазва се мощният растеж на годишна база при лизинга на семейства при разпределението по браншове – съвсем 40% нарастване на новите покупко-продажби по отношение на второто тримесечие на предходната година със подписани нови лизингови контракти за 53.8 млн. лева Общият размер към края на юни тази година е 313.5 млн. лева, като годишното покачване е 23.8%. Така данните демонстрират, че семействата демонстрират по-голяма убеденост и към този момент не отсрочват покупката на коли. Ръстът при лизинга за семействата се прави оценка като добра индикация, потвърждаваща раздвижването на вътрешното ползване. При компаниите годишният растеж е 3%, до общо 2.994 милиарда лева Само на новите покупко-продажби повишаването е с 4.74%, като са подписани нови покупко-продажби за 369 млн. лева

По тип на актива леките автобомили не престават да са тези, които тласкат бизнеса напред. При тях годишният растеж е от близо 17% до общо 1.101 милиарда лева При другите съществени активи има по-малко повишаване – 6.1% при товарните и лекотоварни коли до 1.115 млрд лева и едвам 0.1% на машини, уреди и индустриално съоръжение до 666.5 млн. лева Като нов бизнес даже при тези два съществени типа активи има стесняване.

Запазва се наклонността на стесняване на необслужваните лизингови контракти, като през миналото тримесечие намаляването е непретенциозно – с 1.6%. Обемът им се намалява до 293.5 млн. лева

В момента междинните лихви на пазара в лизинговия бранш са към 3-3.5%, като упованията за тази година са, в случай че не за продължаващо понижение, най-малко за задържане на достигнатите равнища. Прогнозите в бранша са, че тази година би трябвало да е по-добра от предходната заради следеното стабилно вътрешно ползване и по-добра политическа обстановка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР