Продажбите в търговията на дребно с дрехи, текстил и обувки

...
Продажбите в търговията на дребно с дрехи, текстил и обувки
Коментари Харесай

Продажбите на дребно в България са ускорили темпа си на растеж през 6.2%

Продажбите в търговията на дребно с облекла, текстил и обувки форсират темпа си на напредък до 18.9% през май на годишна база по отношение на регистрирания през април (9.4%).

Още по тематиката
Сделката идва след продажбата на " Дружба стъкларски фабрики " и е сред компании на гръцката Yioula

Основните аргументи за понижението са отрицателните настройки на мениджърите в индустрията и услугите за интензивността през идващите месеци

Продажбите на дребно в България са нарастнали с 6.2% през май, до момента в който междинното нарастване за страните в Европейски Съюз е 2.6% на годишна база. Това демонстрират последните календарно изгладени данни на Евростат. Промяната в България съставлява ускоряване по отношение на регистрираната предходния месец, когато индикаторът сподели едвам 2.3% растеж, а в това време търговията в съюза се забавя - от 3.1% през април. Изменението през месеца в Европейски Съюз е заради мощни продажби по линия на облекла и текстил, електрически артикули, апаратури и компютърно съоръжение.

Продажбите на гориво падат

В България покачването от 6.2% по отношение на същия интервал на предходната година идва главно от нехранителните артикули, демонстрират данните. Там търговията на дребно пораства с 14.3% на годишна база през май, като по-силна смяна отбелязва само Румъния за месеца, където изменението е 15.4%. От сметката обаче е изключено автомобилното гориво, при което сумата на продажбите в профилирани магазини регистрира намаляване в България – с 11.8% по отношение на май 2016 година Така, откакто се прибави отрицателния резултат от търговията с гориво към нехранителните артикули, изменението пада до 6.3% за месеца в тази категория.

От друга страна, представянето на храни, питиета и тютюневи произведения също не остава доста обратно – търговците в България са повишили сумата на продажбите си с 6% през май. Категорията е значима за бранша – през 2016 година търговията на дребно с храни, питиета и цигари, където работят малко над 78 хиляди души, регистрира доходи в размер на 9.3 милиарда лева и облага от 164.4 млн. лева, по данни на Капитал. Същевременно в изчисленията на Евростат категорията съставлява 40.1% от бранша, сочат последните обществено налични данни за теглата.

Търговията в Европейски Съюз

Търговията на дребно в Европейски Съюз нараства с 2.6% на годишна и с едвам 0.4% на месечна база през май, сочат данните на статистическата работа. Увеличението за месеца идва както от продажбите на храни, питиета и тютюн (1.7% нагоре), по този начин и от нехранителни артикули (3.5%) и автомобилно гориво (1.7%). Най-голямо покачване на годишна база за месеца отбелязва Румъния с 14%, следвана от Словакия (7.9%), Ирландия и Словения (7.7%). В другия завършек на класацията падат Дания, където смяната е едвам 0.1% нагоре по отношение на същия интервал на предходната година, Австрия и Белгия (0.3%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР