Продажбите на руско злато в чужбина са скочили осем пъти

...
Продажбите на руско злато в чужбина са скочили осем пъти
Коментари Харесай

Русия продаде на Великобритания злато за рекордните пет милиарда долара

Продажбите на съветско злато в чужбина са скочили осем пъти през 2019 година до 5,7 милиарда $ и съвсем целият размер е изнесен за Англия, съгласно съветските митнически данни. Брекзит оказа помощ за увеличение на износа на скъпи метали от Русия.

Миналата година Русия записва рекордно нарастване на износа на злато за Англия - повече от 12 пъти в стойностно изражение, до 5.33 млрд $.

Това се вижда от данните на Федералната митническа работа на Русия. Това е една трета повече от златото, което Русия е продала на всички страни по света през предходните три години.

За съпоставяне, през 2018 година Англия е закупила злато от Русия единствено за 433 милиона $, през 2017 година - за 1,1 милиарда $.

Във физически проект износът на злато от Русия за Англия през 2019 година се усили 11 пъти, от 10.4 на 113.5 тона.

Почти целият размер на доставки за Англия е в златни кюлчета, следва от ФМС. Ако се концентрирайте върху лондонския стандарт (слитък с тегло към 12,5 кг), Русия е доставила на Англия предходната година най-малко 9 хиляди кюлчета.

Доставките за Обединеното кралство съставляват 93% от целия съветски експорт на злато през 2019 година (общо Русия е изнесла за 5,74 милиарда $ злато в съпоставяне със 706 милиона $ през 2018 г.). 12 други страни, в това число Казахстан и Швейцария, си закупиха единствено за 409 милиона $.

Златото се трансформира в най-голямото перо на съветския експорт на артикули за Англия - повече от покупките на нефт и нефтопродукти (в размер на към 3,4 милиарда долара). Но с изключение на златото, Русия също усили износа на платина (удвоена до 936 милиона долара) и сребро (2,5 пъти, до 100 милиона долара).

Каква е повода

Трудно е да се каже дали това злато остава във Англия или е изпратено до други страни за извънредно ползване, съобщи шефът на Световния съвет за злато (ССЗ) за взаимоотношението с членовете на борда и пазарите Джон Мълиган.

Но такива обилни притоци, както в тази ситуация от Русия, постоянно служат като знак за нараснало търсене на злато от институционални вложители както във Англия, по този начин и в чужбина, показва той.

„ Лондон е център на световната търговия със злато и място, където златните запаси се съхраняват физически, осигурявайки доста интернационалните ETF-продукти (борсови фондове), по-специално златни ETF фондове (и освен с включване в Лондон) “, акцентира Мълиган.

В отчета си за 2019 година ССЗ означи, че фондовете, основани във Англия, купуват злато на стойност 4,1 милиарда $ на фона на опасенията за Брекзит (Великобритания публично напусна Европейския съюз в края на януари 2020 г.).

Брекзит евентуално подхранва инвеститорския интерес към златните ETF, търгувани в Лондон, споделя Мълиган.

Но като цяло мащабът на притока на злато към Обединеното кралство най-вероятно отразява световните трендове в търсенето на този доблестен метал и обичайна роля на страната като център за нейната търговия и предпазване, сподели той.

Брекзит, несъмнено, може да засегне английските вложители, само че имаше „ доста други несигурности “, в това число търговски войни сред Съединени американски щати и Китай, съобщи Олег Шибанов, професор по финанси във ВШИ. Но за Брекзит въпреки всичко стана ясно доста по-рано, спомня си той.

Лондон като интернационален център на златото

Британската митническа статистика удостоверява внезапно увеличените доставки на съветско злато. За цялата 2019 година Англия го внесе от Русия за 4,14 милиарда лири, или към 5,3 милиарда $, което съвсем тъкмо подхожда на данните на съветските митници.

Година по-рано вносът на съветско злато беше оценен на едвам 318 милиона английски лири, излиза наяве от базата данни на Данъчната и митническата работа на Англия.

Англия има още една статистика, учредена не на физическото придвижване на артикули през митническата граница на страната, а на прехвърлянето на собствеността върху стоките на английските жители.

Според тези данни, оповестени от Службата за национална статистика, покупките на съветско злато от английските поданици през 2019 година възлизат на не повече от 368 милиона английски лири (това са покупки в категорията „ Некласифицирани артикули “, която включва и непарично злато).

Такива обилни разминавания с данните на съветския митници могат да бъдат обяснени с обстоятелството, че металът фактически е бил доставен на Обединеното кралство, само че е добит от нерезиденти.

Англия се смята за един от най-големите центрове за търговия с физическо злато, откъдето потоците се преразпределят в допълнение към крайните консуматори, споделя Елена Магера, началник на отдела за благородни метали на “Совкомбанк”.

Купувачите на злато в Лондон могат да бъдат най-различни интернационалните вложители. Най-големите страни - вносители на злато за извънредно ползване са Китай и Индия.

Доставките внезапно се покачиха до края на годината, което може да се дължи на приближаването на Брекзит. Износът на съветско злато за Англия се усили основно заради продажбите през август-декември.

И по този начин, в случай че през юли 2019 година вносът на този доблестен метал от Русия за Англия възлиза на 154 милиона английски лири, то през декември размерът на доставките е повишен до 975,5 милиона английски лири, излиза наяве от данните на английските митници.

Кой различен купува злато от Русия

Сред другите относително огромни купувачи на съветско злато са Казахстан (миналата година усили покупките 28 пъти, до 247 милиона долара), Швейцария (133 милиона долара), Китай (21 милиона долара).

В същото време през 2016-2017 година (няма по-ранни данни в базата данни на FCS) Швейцария беше водач по вноса на злато от Русия: да вземем за пример през 2017 година тя купи съветско злато на стойност 1,1 милиарда $.

Как Централната банка предизвиква износа на злато

Основният покупател на злато на вътрешния съветски пазар е Централната банка, съобщи Сергей Пухов, водещ специалист в Центъра за развиване на ВШИ. Но в този момент той към този момент има задоволително увеличени запаси и търсенето на злато на международния пазар нараства - всичко това способства за увеличение на износа, изясни Пухов.

През 2019 година златните запаси в трезора на Централната банка набъбнаха с повече от една четвърт (от 86,9 милиарда $ на 110,4 милиарда долара), което беше нов връх, съгласно Централната банка.

През 2018 година растежът на запасите възлиза на 13%, или 10,3 млрд $. Но в случай че в стойностно изражение растежът на златните запаси на Централната банка през 2019 година беше по-висок от този през 2018 година, тогава при физическите покупки се забави до 5,1 милиона тройунции ( от 8,8 милиона).

До средата на предходната година 19% от златните и валутните активи на Централната банка се съхраняват в злато, регистрира той през януари.Шибанов приписва внезапното нарастване на износа на злато от Русия на отстъпката, избрана от Централната банка за закупуване на благородни метали. Това по-рано бе маркирано от Ройтерс.

Отстъпката е открита през май 2019 година "с цел привеждане на ценовите условия за продажба на злато в Банката на Русия с изискванията за нейната продажба за експорт " и се усилва месечно.

Сега Банката на Русия купува злато на ценови условия, открити от декември 2019 година и включва отстъпка от 0,12% при неорганизирана търговия и 0,21% при проведена търговия, заяви пресслужбата на Централната банка по искане на RBC.

В същото време регулаторът не разяснява желанията си във връзка с интервенции с активи в задгранична валута и злато.

Мерките на Банката на Русия в действителност се трансфораха в спомагателен фактор, подтикващ износа на злато от Русия, склонен е Джон Мълиган от Световния съвет за злато.

Кой изнася злато от Русия

Както изясни шефът на Съюза на производителите на злато на Руската федерация Сергей Кашуба, в този момент добиващите злато изнасят благородни метали посредством банки, а не самите те, защото чакат решение на държавното управление за опцията да получат общоприет лиценз за експорт в подмяна на настоящите еднократни позволения.

“Полиметал” и “Южуралзолот” сочат, че по-голямата част от създаденото в Русия злато е продадено на банки вътре в Русия.

В края на 2019 година запасите от благородни метали в трезорите на съветските банки доближиха рекордно високи стойности през последните пет години - над 92 тона златен еквивалент. Но покупките на физическо злато се хеджират от продажбите по форуърдни и фючърсни контракти.

“Сбербанк”, дружно с други банки, изнасяха злато предходната година, „ заради смяна в политиката за възлагане на публични поръчки на Банката на Русия “, оповестяват те в пресслужбата си. Повечето купувачи са английските банки.

„ В рамките на дълготрайни контракти за продажба на благородни метали от консуматори, банките правят хеджиращи интервенции, един от детайлите на които е износът на метал “, се споделя в пресслужбата.

Банка “Откритие” изнесе забележителна част от златото, закупено от клиенти през 2019 година, съобщи Алексей Зайцев, началник на интервенции със стокови активи и артикули за финансиране.

„ Износът беше главно за Англия, защото има банки, където се продаваше метал “, сподели той. Според Зайцев "Откритие " употребява експорт от свое име и за своя сметка, както и според контракт за комисионна, при търговията със злато на външния пазар, само че в 90% от случаите банката продава сама.

"Совкомбанк " предходната година изнесе златни кюлчета за Швейцария и Англия, сподели Елена Магера, началник на отдела за интервенции с благородни метали.

Според нея банката си сътрудничи с предприятия за рандеман на злато в Русия и предлага цялостен набор от услуги, от финансиране на сезона за рандеман на злато до продажба на артикули за експорт. „ Банката работи и като сътрудник, и като самостоятелен участник на пазара “, означи Магера.

Превод: В. Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР