Продажбите на нови коли в България намаляват за четвърти пореден

...
Продажбите на нови коли в България намаляват за четвърти пореден
Коментари Харесай

Продажбите на нови коли намаляват за четвърти пореден месец

Продажбите на нови коли в България понижават за четвърти следващ месец. През октомври в страната са регистрирани единствено 1802 автомобила, което е с 13,7% по-малко от същия месец на предходната година, демонстрират данни на Европейската асоциация на производителите на коли.

Тенденцията за спад в продажбите стартира още от месец юли и продължава до момента. Оказва се, че по време на ръководството на служебния кабинет хората и компаниите купуват по-малко нови коли, в сравнение с през същия интервал на предходната година, когато към момента не знаехме какво можем да чакаме от пандемията.

През месец юли в България са регистрирани 2763 нови автомобила, което е спад с 11,6% на годишна база. През август понижението в продажбите е с 0,7%, през септември спадът е много по-голям - с 20,7%, а през октомври е с 13,7%. За целия интервал от юли до октомври в страната са регистрирани 7916 нови автомобила, което е с 11,6%, или с над 1000 коли, по-малко от същия интервал на предходната година, демонстрират данни на Европейската асоциация на производителите на коли.

Общо за първите 10 месеца на годината в страната са регистрирани 20 842 нови коли, което е с 9% повече от същия интервал на предходната година. Това обаче се дължи на растежа през първите месеци на годината, когато имаше вяра за бързо възобновяване на стопанската система. А от месец юли насам се утежняват всички стопански индикатори на страната, което води и до спад на продажбите на нови коли. Продажбите на нови коли в страната до октомври са с близо 30% по-малко от същия интервал на 2019 година, преди пандемията да обхване света.

От страните от Европейски Съюз максимален растеж на продажбите на нови коли има в Гърция. От януари до октомври записаните нови коли там са нарастнали с близо 32%. На идващите места са Хърватия (+27,6%), Естония (+25,9%) и Ирландия (+19,%).
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР