Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз са намалели с

...
Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз са намалели с
Коментари Харесай

Продажбите на нови автомобили в Европа през април са намалели с над 20 процента


Продажбите на нови коли в Европейския съюз са намалели с 20,6 на 100 през април, което е най-силният спад за този месец  от началото на статистиките през 1990 година, с изключение на пандемичната 2020 година, сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). Причината е в продължаващите проблеми с веригата за доставки, които се отразяват доста тежко на автомобилния бранш.

Новите регистрации в Европейски Съюз предишния месец са били 684 000, като максимален спад е регистриран  в Италия (-33 на сто), следвана от Белгия (-23,6 на сто), Франция (-22,6 на сто), Германия (-21,5 на сто) и Испания (-12,1 на сто). Британският авто пазар се е свил с 15,8 на 100.

С 1,8 на 100 по-малко са продадените коли в България през април, само че новите регистрации са се нараснали с 13 на 100 от януари до април. 

Европейският авто пазар е претърпял най-лошите в историята си първи четири месеца на годината (отново като се изключи 2020 г.). Продадените коли са били 2,9 милиона (-14,4 на 100 на годишна основа).

Най-голям спад от януари до април е имало в Италия (-26,5 на сто), следвана от Франция (-18,6 на сто), Испания (-11,8 на сто) и Германия (-9,0 на сто).

От пролетта на 2021 година автомобилният пазар в Европа и двете Америки страда от логистични проблеми, в това число дефицит на полупроводници. Тези чипове, създавани главно в Азия, са безусловно нужни за производството на телефони и портативни компютри, само че също и на коли, в които навлизат от ден на ден технологии.

Автомобилната асоциация очакваше стабилизиране на доставките на чипове и напредък на продажбите на коли през втората половина на 2022 година, само че войната в Украйна попари този оптимизъм.

Въпреки спада на продажбите, автомобилостроителите регистрират облаги за първото тримесечие с помощта на покачването на цените на колите. Данните за продажбите обаче са траяли да понижават през април.

Европейският водач " Фолксваген " (Volkswagen) е с 28 % по-малко продажби по отношение на април предходната година, със мощен спад при главната си марка, Фау Ве (VW), както и при " Шкода " (Skoda) и " Сеат " (Seat).

Продажбите на " Стелантис " (Stellantis) са намалели предишния месец с 31 на 100 на годишна основа, с огромни спадове при " Пежо " (Peugeot) и " Опел-Воксхол " (Opel-Vauxhall).

Южнокорейската " Хюндай-Киа " (Hyundai-Kia) обаче продължава растежа си на европейския пазар (+13,2 на сто), изпреварвайки групата " Рено " (Renault) (-16,3 на сто) с над 10 % пазарен дял. Бе Ем Ве- " Мини " (MW-Mini) е с -17,6 на 100, " Тойота " (Toyota) с -7,4 на 100, а " Мерцедес " (Mercedes) с -22,6 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР