Продажбите на най-голямата компания за изкопаване на диаманти в света

...
Продажбите на най-голямата компания за изкопаване на диаманти в света
Коментари Харесай

Вечни ли са диамантите: Как компаниите в индустрията се борят срещу срива на печалбите и ниското търсене

Продажбите на най-голямата компания за изкопаване на диаманти в света - De Beers, продължиха да се срутват през септември, като през предишния месец приходите им са спаднали с 39% на годишна основа, съобщи Bloomberg. Така компанията продължава наклонността, която се наблюдаваше и през август, когато постъпленията им спаднаха с 44%, откакто колосът осъществя продажби в размер на едвам 280 млн. $ по отношение на 503 млн. $ същия интервал на предходната година.

" Сегашното положение на пазара се дължи на свръхпредлагането ", разяснява нюйоркският анализатор Пол Зимниски, който уточни също, че инвенториите на продавачите на диаманти сега са прекомерно високи. Понастоящем се следи закъснение на потреблението в Съединени американски щати и Китай, които са двата най-големи пазара на скъпоценните камъни в света. Сред аргументите за това са свиването на търсенето, което се следи на макроикономическо ниво въобще, отводът на De Beers да намали цените към прекупвачите и все по-масираното нахлуване на китайски изкуствени диаманти. Тази обстановка на пазара се отрази и на търговците на диаманти, като цената на акциите на най-големия измежду тях - Signet, се сринаха с 60% от началото на годината.
 Най-голямата мина за диаманти в света ще бъде затворена
Най-голямата мина за диаманти в света ще бъде затворена

Около 90% от розовите диаманти се добиват в нея

De Beers продават диаманти на 10 разпродажби годишно в столицата на Ботсвана Габороне и до скоро потребителите не могат да договарят за цената и качеството на стоките. Прекупвачите през последните години стачкуваха мощно против тези практики на компанията, която поддържа повишени цените на нешлифованите диаманти, до момента в който цената на обработените такива се срутва на пазарите. Все отново, с цел да адресира казуса със свръхпредлагането, De Beers разреши на клиентите си правото да откажат да купят половината от лотовете по време на комерсиалните сесии и се съгласи да изкупи назад част от диамантите. " С наближаването на празника Дивали, който е през нормално спокоен интервал на годината във връзка с продажбите, ние още веднъж осигурихме на клиентите си еластичност по време на този продажбен цикъл ", разяснява основният изпълнителен шеф на De Beers Брус Клийвър.

Понижението на цените на диамантите за крайните консуматори през последните пет години е видно от показателя IDEX, който за последната година изгуби 6 пункта, до 120,36 пункта през днешния ден. Същевременно това в допълнение оказва напън върху търсенето на скъпоценните камъни, считат специалисти в сферата. " Клиентите ни чакат цента на шлифованите диаманти да нарасне и се пробват да купят колкото е допустимо по-малко ", разяснява съоснователят на платформата за търговия с диаманти Bluedax Дейвид Харари в публично изказване. " На вторичния пазар няма търсене на стоките и търгуваните на него предмети се продават без облага или даже на загуба. "
 Пазарът на диаманти не е бил толкоз слаб от 2017 година
Пазарът на диаманти не е бил толкоз слаб от 2017 година

Продажбите са намалели за цялата промишленост

Същевременно Китай е напът да се промени промишлеността изцяло, като локални компании към този момент оферират изкуствени диаманти, чието произвеждане трае сред няколко седмици и няколко дни и които са " съвсем неразличими " от естествените такива, съобщи наскоро локалната новинарска организация Xinhua. Според данните на локалните производители, към началото на тази година страната е имала индустриален потенциал от 10 милиарда карата годишно, множеството от които намират индустриално приложение в сфери като аеронавтиката, петролните кладенци и електронните чипове.

Въпреки това някои от локалните производители от години са се насочили и към бранша на потребителските диаманти. " Започнахме нашата промяна към потребителския пазар през 2014 година ", споделя пред Xinhua генералният управител на Sino-Crystal. " Сега произвеждаме сред 2 и 3 млн. карата годишно. " И до момента в който те към този момент са съвсем идентични с естествените диаманти, специалистите чакат качеството им да продължи да пораства. " Важно е да се разбере, че даже и в началото синтетичните диаманти да са с по-ниско качество, те могат да бъдат " усъвършенствани " посредством процеси, които трансформират по-некачествените произведения в такива с по-високо качество ", разяснява Зимниски.
 1758 карата благосъстояние: Откриха втория максимален елмаз в историята
1758 карата благосъстояние: Откриха втория максимален елмаз в историята

Но се чака той да не доближи рекордно висока цена

В момента делът на синтетичните диаманти в бижутерската индустрия е към момента невисок - сред 3 и 5%. Интересното е, че значителен дял от тях доближават до пазара точно от De Beers, които през предходната година шокираха света, откакто предложиха синтетични диаманти за пръв път посредством марката си Lightbox Jewelry. " Делът на изкуствените диаманти нараства скоростно ", показва представителят на Antwerp World Diamond Center Марго Донкие. В светлината на годишен растеж в предлагането на бижута с изкуствени диаманти от 22%, ходът на De Beers не е непредвиден - предвижданията са размерът на пазара да нарасне от 1,9 милиарда $ до 5,2 милиарда $, което може да се трансформира в нов избавителен пояс за компанията, изключително в случай че тя успее да се оправи с конкуренцията, идваща от китайските производители.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР