Продажбите на iPhone телефони в Китай са паднали с една

Продажбите на iPhone телефони в Китай са паднали с една ...

Продажбите на Apple в Китай са се понижили с 20% през последното тримесечие.


Продажбите на Apple в Китай са се понижили с 20% през последното тримесечиеПродажбите на iPhone телефони в Китай са паднали с една пета през четвъртото тримесечие на 2018, пише Reuters. Същевременно продажбата на Huawei са се покачили с 23%, показват данните на анализаторската компания IDC.

Това е първият доклад, който дава точна информация за скорошното понижение в приходите на Apple във втората най-голяма икономика в света, след като миналия месец главният изпълнителен директор Тим Кук посочи Китай като основния фактор за рядкото понижение в тримесечните прогнози за продажбите на компанията.

Apple вече не разкриват конкретните цифри за доставките на iPhone устройствата в своите тримесечни доклади, което означава, че данните на анализаторските компании като IDC често са най-ясния показател за промени в продажбите.

Според документа продажбите на смартфони на Apple са се понижили с 19,9% в края на 2018, докато тези на Huawei са нараснали с 23,3%. Поради това пазарният дял на американската компания е паднал до 11,5% в сравнение с 12,9% от година по-рано.

Специалистите от IDC подчертават, че освен обичайните ъпгрейди, през 2018 не са били въвеждани съществени иновации, които да подтикнат потребителите да сменят своите устройства при високите цени. „Тежката маркоикономическа среда в Китай и натискът на иновативните продукти на местните марки също са сред причините за продължаващия спад Apple“, се коментира още в доклада.

По-рано този месец в друг доклад от базираната в Хонконг Counterpoint потвърди подобно значително понижение в продажбите в Индия – друг голям нововъзникващ пазар, за който Apple се бори. Според данните на Counterpoint доставките на iPhone устройства през последното тримесечие там са паднали с 25%, намалявайки общите продажби за 2018 до 1,7 млн. единици спрямо 3.2 млн. през предишната година.

Източник: computerworld.bg