Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС нараснаха през

...
Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС нараснаха през
Коментари Харесай

Отчитат солиден ръст в продажбите на дребно в България

Продажбите на дребно в еврозоната и в Европейски Съюз набъбнаха през октомври, компенсирайки част от тяхното намаляване през септември, което като че ли допуска, че вътрешното ползване продължава да бъде генератор за въпреки и по-слабия стопански напредък в Европа при започване на четвъртото тримесечие. Продажбите на дребно в България пък набъбнаха за осми следващ месец, освен това с най-хубаво движение от месец май насам, демонстрират данни на Евростат.

През октомври търговията на дребно в еврозоната се усили с 0,3% по отношение на септември, когато обаче се намали с цели 0,5% (солидна низходяща проверка от предходна оценка за застоялост на месечна база) и при осреднените упования на финансовите пазари за по-слабо покачване с 0,2 на 100. Силно покачване с 1,0% е регистрирано при продажбата на автомобилно гориво и с 0,6% при продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения, до момента в който продажбите на нехранителни потребителски артикули се свиха с 0,1 на 100.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се форсира през октомври до 1,7% от 0,3% през септември (низходяща проверка от предходна оценка за покачване с 0,8%), до момента в който участниците на финансовите пазари разчитаха на покачване с 2 на 100. Генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база беше покачването с 2,3% при продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения, с 1,7% при продажбите на нехранителни артикули и с 1,5% при продажбите на автомобилни горива.

В рамките на целия Европейски Съюз продажбите на дребно през октомври се усилиха с едвам 0,1% по отношение на септември, когато се свиха с 0,3% (низходяща проверка от спад с 0,1%), до момента в който на годишна база техният напредък се форсира до 2,1% от 1,3% през септември (низходяща проверка от покачване с 1,5%).

За разлика от осреднените данни за Европейски Съюз, Евростат регистрира следващо по-силно покачване на продажбите на дребно в България на месечна база и на годишна база.

През октомври търговията на дребно в нашата страна се усили с 0,5% по отношение на септември, когато набъбна с 0,3%, отбелязвайки усъвършенстване за осми следващ месец и най-силно покачване от май насам (когато продажбите на дребно скочиха с 0,6%). По този индикатор България се намира в така наречен "златна среда " измежду всички 28 страни - членки на Европейски Съюз.

В същото време растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се форсира през октомври до 4,9% от 4,7% през септември и продължава да удостоверява за съществуването на резистентен напредък (на годишна база) за 25-и следващ месец. По-добро покачване на търговията на дребно през октомври е регистрирано в седем държави-членки - в Словения (ръст с 13,3%), Ирландия (с 8,4%), Литва (със 7,3%), Словакия (с 6,0%), Румъния (с 5,8%), Унгария (с 5,7%) и Португалия (с 5,1%).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР