Продажбите на дребно в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС)

...
Продажбите на дребно в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС)
Коментари Харесай

Евростат: Свиване на октомврийските продажби на дребно в ЕС при стабилен техен растеж в България



Продажбите на дребно в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) се намалиха през октомври за пръв път от края на 2016-а година, като в това време означиха постоянен напредък в България за четвърти следващ месец, демонстрират данни на Евростат.

За разлика от аналогичните още по-слаби данни в границите на еврозоната, търговията на дребно в Европейски Съюз през октомври се сви с 0,5% по отношение на септември, когато набъбна с 0,2 на 100 (низходяща възходяща проверка от предишна оценка за покачване с 0,3%). Това представяла първо утежняване на продажбите на дребно за актуалната година, откакто за последно търговията на дребно се сви през декември 2016-а година.

Продажбите на храни, питиета и тютюневи се намаляват с 0,9%, тези на нехранителните артикули - с 0,8%, а продажбите на автомобилни горива остават постоянни.

На годишна база растежът при продажбите на дребно се забави внезапно през октомври до 0,9% от 3,7% през септември (възходяща проверка от покачване с 3,5%), отбелязвайки най-слаб напредък от юли 2014-а година насам.

Най-здраво намаляване при търговията на дребно на месечна база беше записано в Люксембург (спад с 5,3%), следван от Португалия (с 2,3%) и Австрия (с 1,9%), до момента в който най-хубаво покачване на продажбите на дребно беше регистрирано в Румъния (повишение с 1,0%), Обединеното кралство (с 0,9%) и Полша (с 0,6%).

Рекордът при продажбите на дребно на годишна база още веднъж държи Румъния (повишение с цели 12,6%), следвана от Полша (със 7,1%), Ирландия (с 6,3%), Холандия (с 6,35) и Малта (също с 6,3%), до момента в който най-солидно и намаляване беше маркирано в Люксембург (спад с цели 27,0%), следван от Австрия (понижение с 2,2%) и Белгия (с 2,1%).

За разлика от слабите осреднени данни за целия Европейски Съюз, Евростат регистрира устойчиво повишаване на продажбите на дребно в България за четвърти следващ месец.

Според европейската статистика продажбите на дребно в нашата страна набъбнаха през октомври с 0,5% на месечна база след покачване с 0,4% през септември (солидна възходяща проверка от предишна оценка за болнав напредък с 0,1%). По този индикатор България се подрежда на пета позиция измежду всичките 28 страни - членки с най-хубави темпове на напредък при търговията на дребно.

Растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се форсира през октомври до 3,8% от 2,4% месец по-рано. Това съставлява резистентен годишен растеж за тринадесети следващ месец и най-солидно повишаване на търговията на дребно от месец май насам.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР