Продажбите на бижута в Русия намаляват с 50-70%, а производството

...
Продажбите на бижута в Русия намаляват с 50-70%, а производството
Коментари Харесай

Продажбите на бижута в Русия намаляват

Продажбите на бижута в Русия понижават с 50-70%, а производството им - с 30-50%. Намалението на търсенето на бижута е породено от повишението на цената и коронавирусната рецесия, защото потребителското търсене се е пренасочило към стоките от първа нужда. Друг фактор е увеличението на разноските за първични материали за производството на бижута, заради което цената на готовата продукция се усилва приблизително с 20%. Това оповестиха от пресслужбата на Министерството на индустрията и търговията на Руската федерация, представена от ТАСС. 

„ Магазините за бижута са затворени и надлежно няма продажби. Онлайн продажбите са към 5-6% от всички продажби. Съответно оборотът падна с 94%. Годишният размер продажби на дребно на бижута в Русия е 240 милиарда рубли. Така за всеки месец безучастие търговците на дребно губят към 20 милиарда рубли “, пресмята Едуард Уткин, общоприет шеф на Руската асоциация на гилдията на бижутерите.

Онлайн продажбите на бижутерските компании набъбнаха, само че не можаха да извърнат радикално обстановката с общ спад на продажбите, споделят специалистите.

Според оценките на Гилдията на бижутерите в Русия спадът в потреблението на бижута в Русия до края на годината може да доближи към 55%. Предпочитанията на потребителите също ще се трансформират.

„ Цената на златото е повишена доста, а приходите са паднали. Следователно, в случай че през днешния ден 50% сребърни бижута са по рафтовете, то до края на годината те към този момент ще са 75%. Те ще заменят златните бижута. Основният тип артикул в магазина ще бъдат сребърни предмети със синтетични камъни “, предвижда Едуард Уткин.

По данни на Министерството на финансите търсенето на бижута в Русия на фона на пандемията е паднало с 90%. Ето за какво през април финансовото ведомство предложи на държавното управление да включи бижутерската промишленост в листата на промишленостите, които са най-засегнати от разпространяването на ковид.

Припомняме, че през 2018 година съветското министерство на финансите промени тактиката за попълване на държавния фонд и вместо бижута стартира да купува единствено злато. Скъпоценният метал се купува в златни и валутни запаси. Паричните златни запаси в интернационалните запаси на Русия през април не се трансформират и към 1 май 2020 година възлизат на 73,9 милиона унции или 2298,6 тона, съгласно Банката на Русия. Растящата цена на златото на тържищата понижава рентабилността на новите вложения в благородни метали.

Стойността на златните запаси през април се е нараснала с 5.2% до 126.1 милиарда $ до 1 май 2020 година, а делът им се увеличи до рекордно равнище от близо 22 на 100 общата стойност на запасите, в това число активите в задгранична валута.

През януари 2020 година Централната банка, след появяването на признаци на зараза и проблеми в международната стопанска система, неотложно усили покупката на злато с 30%, закупувайки 8,1 тона злато съгласно Световния съвет за злато (WGC). В резултат делът на златните запаси за първи път надвиши 20% от всички интернационалните запаси на Банката на Русия, сочи статистиката на Централната банка.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР