Продажбите на "Българска роза" АД - Карлово през първото полугодие

...
Продажбите на "Българска роза" АД - Карлово през първото полугодие
Коментари Харесай

Расте делът на износа в приходите от продажби на Българска роза-Карлово

Продажбите на "Българска роза " АД - Карлово през първото полугодие на тази година са за 2.14 млн. лева, в това число 692 хиляди лева от експорт на продукция или 32.40% от общите доходи. Това четем в междинния счетоводен доклад на козметичната компания за второ тримесечие. За същия интервал на предходната година делът на износа е бил 29.63% или 764 хиляди лева от приходите от продажба на продукция.

За първото шестмесечие сдружението осъществя загуба в размер на 74 хиляди лв.. Планираната облага от началото на годината до края на юни беше за 436 хиляди лв.. Неизпълнението се дължи на нереализиране на плануваните общи доходи от продажби продукция и прекратяването на продажбите на тютюневи соуси за "Булгартабак холдинг " АД, означават от компанията.

Мениджърите на "Българска роза " АД оповестиха прогнозите си за продажбите през юли 2019 година, които са на стойност 638 хиляди лева и с струпване от началото на годината общо 2.77 млн.лева.

Прогнозите на мениджърския екип до края на настоящата финансова година са за спад в общите доходи от продажби, което се дължи на неналичието на пазар на тютюневи соуси и понижение в осъществените и планувани доходи от продажби на съществени дистрибутори в България и чужбина, изключително в Китай. Очакванията са годишният оборот да е на стойност 5.03 млн.лв, само че "предвиждаме сериозен спад на финансовия резултат ", прецизират шефовете в отчета си.

Като се вземе поради предмета на активност на "Българска роза " АД, то отрасловият риск, от една страна, е обвързван с развиването на козметичната промишленост и, въпреки това, съществуването на първични материали и материали за производството на натурално-ароматични артикули. Този риск, присъщ за козметичната промишленост, се поражда от въздействието на научните достижения във връзка с дейни съставки, отговарящи на все по-високите условия на потребителите, новите технологии, уменията на мениджмънта, мощната конкуренция на вътрешни и външни пазари.

От друга страна, активността на компанията от Карлово е изложена на валутен риск, защото огромна част от продукцията й се изнася в чужбина. Колебанията във валутния курс се отразяват, въпреки и едва, защото сдружението прави по-голяма част от своите разплащания (покупки и продажби) в лв. или евро.

Поради обстоятелството, че главен източник на доходи за "Българска роза " АД са производството и продажбите на етерични масла и конкрети, главните рискови фактори за сдружението може да се окажат цените на международните пазари, вътрешна конкуренция, съществуване на първични материали и изменение на техните цени. Наличието на първични материали и техните цени са в директна взаимозависимост от съответните природно-климатични условия по време на акция за жътва.

Но, за вложителите в "Българска роза " - Карлово има и добра вест. Общото заседание на акционерите на сдружението, извършено на 9 май, взе решение да се разпредели сума в размер на 428 078 лв. за погашение на дивиденти от облагата за 2018 година. Изплащането на сумите стартира от 5 юли, според условията на Закона за обществено предложение на скъпи бумаги и други използвани правила на настоящото законодателство - по контракт с "Централен депозитар " АД и посредством "Интернешънъл асет банк " АД, клон Пловдив.

"Българска роза " АД, Карлово, е правоприемник и почитател на старите обичаи и опит в производството на етерични масла (розово и лавандулово) и други натурални ароматични артикули. Фабриката създава парфюмерийна козметика, парфюмни композиции за потребностите на: парфюмерийната и козметичната индустрия и за производството на почистващи препарати. В асортимента й са и фруктови есенции и аромати за хранително-вкусовата индустрия. Предприятието е учредено през 1947 година в сърцето на фамозната Розова котловина, чийто климат и надморска височина са съвършено място за етерично-маслени култури. То има съответните документи за произвеждане.

"Българска роза " АД е обществено сдружение с над 1600 акционери. Книжата му се търгуват на "Българсата фондова борса " АД на Неофициален пазар.

Основен акционер в козметичната компания е: "Стара планина холд " АД с дял от 49.99% от капитала. "Гарант-5 " ООД има 32.94%, а свободно търгувани са над 912 хиляди акции или 17.06% от книжата с право на глас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР