Продажбите на автомобили с електрическо задвижване (plug-in) в Европа през

...
Продажбите на автомобили с електрическо задвижване (plug-in) в Европа през
Коментари Харесай

Доставките на електромобили в Европа скочиха с 33% през 2018 г.




Продажбите на коли с електрическо задвижване (plug-in) в Европа през 2018 година са достигнали 408 000 броя, или с 33 на 100 повече спрямо 2017 година Този брой включва електрически автомобили единствено с акумулатори ((BEV) и Plug-in хибриди (PHEV), както пътнически модели, по този начин и лекотоварни транспортни средства, изясняват от профилирания уебсайт EV-volumes.com. Делът на електрическите модели от целия европейски пазар на леки коли е достигнал 2,3% за цялата година, а единствено за декември той е 3,5%, прибавя анализаторът Роланд Ирле, създател на отчета. По отношение на количествата продадени коли, септември и цялото четвърто тримесечие на година са наранени от задействането на регламента WLTP (дефиниращ отначало данните за разхода на гориво) и в резултат на това забавената доставка на известни PHEV модели. Новият правила на WLTP изискват по-сложни проби, в сравнение с „ отиващия “ си NEDC и забавянията на типовите утвърждения на новите разновидности станаха нормални, т.е. не се отнасят единствено до хибридите, изяснява Ирле.

Според българския уебсайт на Volkswagen (volkswagen.bg) новите проби изискват редица условия, в това число дължина на симулираната права от 23 км, 30 минути времетраене на цикъла за премерване, като той включва общо 4 етапи (low, medium, high, extra-high). Средната скорост на тествания автомобил би трябвало да е 47 км/ч, а времето за престой да е 13%. Максималната скорост на придвижване на тествания модел е над 130 км/ч, като моментите за превключване на предавките се пресмятат настрана за всеки модел. „ Теглото на автомобила и спомагателното съоръжение играят роля за крайните резултати, като се мерят данни за всички вероятни комбинации двигател/трансмисия “, допълват от Volkswagen.

По-лошото за хибридните коли е, че доста от тях се нуждаят от усъвършенствания на батериите, с цел да останат под 50 грама излъчвания CO2 на км при новия режим на тестванията WLTP. Тези усъвършенствания към този момент се внедряват, само че едвам през третото тримесечие на 2019 година всички известни хибриди ще се върнат на пазара. Резултатът е, че броят на продадените електрически автомобили е повишен единствено с 26% през втората половина на 2018 година, до момента в който растежът през първото полугодие бе 43%. „ Смятаме, че продадените през 2018 година плъгин модели можеше да са най-малко с 20 хиляди повече, без посочените нагоре ограничавания на предлагането. Положителен непряк резултат е, че делът на акумулаторните електрически автомобили (BEV) е скочил до 65% в Европа, до момента в който през последните 3 години той бе към 50% “, изяснява Роланд Ирле.

Целият пазар на електрически коли бе много неустойчив през второто полугодие: 27% растеж през август (спрямо 2017 г.), когато промишлеността направи всичко допустимо да достави оптимален брой коли с ДВГ (включително хибриди) при „ отпадащите “ по-благоприятни документи за изразходвано гориво NEDC. Последва спад с 21% през септември, 5% спад през октомври и 6% спад през ноември. Годината приключи с +0,4% за леките коли (по данни на европейската автомобилна асоциация ACEA) и общо 17,75 милиона продадени коли на пазарите в Европейския съюз и Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ).

Делът на електрическите автомобили през декември от 3,5 на 100 демонстрира образно огромния растеж за цялата 2019 година, като растежът на продажбите бе 35-40%. Нови играчи ще обезпечат по-добра поддръжка на този сегмент – това са Audi e-tron quattro, Mercedes EQC, Porsche Taycan и Tesla Model-3, които ще създадат дебют в Европа през 2019 година BMW пуска своя Mini в BEV вид, групата PSA най-накрая също се появи на европейска сцена, Volvo и Land Rover пускат хибридни SUV модели. Много от забавените дебюти на хибридни електрически автомобили ще се завърнат на пазара с по-добри акумулатори. Nissan Leaf BEV, сегашният номер 1 в Европа, ще получи през май батерия с 50% по-голям потенциал, а номер 3 на пазара - BMW i3 ще предложи 30% повече пробег за средата на 2019 година И двамата производители ще завоюват доста от тези модели до края на годината, твърди анализаторът.

Продажби на електрически автомобили в Европа през 2018 година

 Източник: EV-Volumes.com

Ръстът е покрай максимума макар рестриктивните мерки

С изключение на „ специфичното събитие “ (WLTP), взривът през 2015 и 2016 година на продажбите на хибридни коли в Холандия, възприемането на електрическите автомобили в Европа демонстрират поредно и ускоряващо се нарастване на количествата. Растежът през 2018 година се сблъска с спънки през септември, само че като се отчетат забавянията поради незадоволителното предложение растежът следва упованията ни за общата наклонност за по-широко приемане от купувачите, изясняват от EV-volumes.com. И вместо една права линия, се образува една по-скоро S-крива. Количествата продадени електрически автомобили са се нараснали четири пъти за 4 години, само че към момента са една ниша от 2,3% от пазара на новопродадени коли. Същевременно електрическите автомобили към момента се съставляват едвам 0,4% от всички 320 милиона коли и леки търговски транспортни средства, движещи се по европейските пътища.

Двуцифреният растеж може бързо да промени тази картина. Ако растежът от 33% продължи и през идващите 10 години, това ще докара до 50% дял на електрическите автомобили при продажбите и до 10% дял от европейския автопарк.

Кое подтиква всеобщото навлизане на електрическите автомобили? Накратко:
По-голям избор от ценово налични електрически автомобили с огромен пробег; Изравняване на разноските за покупка / благосъстоятелност по отношение на сравними модели с ДВГ; Надеждни и комфортни опция за зареждане на електрическите автомобили Ограничаване и възбрана на продажбите/ потреблението на ДВГ; Задължителни условия за междинен корпоративен разход на гориво (CAFE) и надзор на емисиите;
" Изискване номер 5 няма да подтиква непосредствено покупките на крайните консуматори, само че без него ще има по-малко тласъци от вида на 1, 2 и 3, добавя Роланд Ирле. Напредъкът на тези тласъци е еволюционен, само че и несиметричен. Малко са европейски пазари на коли, които свидетелстват за обединеното влияние на тези фактори. Текущите дейности и проектите за бъдещето към момента поддържат бързото навлизане на електрическите транспортни средства през идващото десетилетие. "

Продажби на електрически автомобили в Европа през 2018 година

 Източник: EV-Volumes.com

 Източник: EV-Volumes.com

Засилен преход към „ чисти “ електрически автомобили

Обичайният до момента паритет на продажбите в Европа на хибриди и BEV електрически автомобили е към края си. Наложена от ревизирани схеми за данъчно облагане и по-строги проби за излъчвания на коли с ДВГ (WLTP), търсенето (и предлагането) се измества към моделите единствено с акумулатори, които елементарно минават през всички тези трудности. През четвъртото тримесечие електрическите автомобили на акумулатори са 65% от продажбите на електрически автомобили, а през декември техният дял е 69%. За цялата 2018 година делът е малко по-нисък - 56%, защото включва 8 месеца продажби преди въвеждането на WLTP.

„ Очаквахме това от известно време като естествено развиване и през идващите години;. Сега става дума за наложена обстановка поради драмата с WLTP. Може би е прекомерно рано. Хибридните коли към момента са нужни по време на прехода към напълно електрифициран превоз. По-нататъшното закъснение през 2019 година сигурно би довело до неуспех на цялостното развиване на електромобилния бранш “, съобщи Роланд Ирле, създател на разбора.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР