Продажбата на средства за защита във Фейсбук, лекарства без рецепти,

...
Продажбата на средства за защита във Фейсбук, лекарства без рецепти,
Коментари Харесай

Италиански опит: Онлайн спекулации за коронавируса със забранени лекарства, мошеничества с маски и безумни цени

Продажбата на средства за отбрана във Facebook, медикаменти без предписания, некачествени артикули - пандемията от ковид изкара на черния пазар всевъзможни отпадъци. Изход търсят всички – от пицариите до домакините, от пиарите до проведени незаконни групи. Това пишат в италианското издание L`Espresso публицистите Сара Лукарони и Мауро Мунафо.
В същото време броят на инфектираните от ковид в Италия продължава да спада, само че се усложнява друга изключителна обстановка, обвързвана с проведената престъпност: става дума за разпространяване на медикаменти за ковид посредством интернет. Сървърите на такива сайтове-разпространители са отвън границите на Европейски Съюз, имената на притежателите са обгърнати в загадка, обявленията в обществените мрежи образуват мрежа, в която могат да попаднат мнозина изплашени от пандемията италианци.
Само за последните няколко месеца карабинерите от Отдела за битка с фалшификации на хранителни артикули и защита на здравето под управлението на военачалник Аделмо Лузи блокираха 41 портала за незаконна търговия с такива средства и субстанции. Става дума за медикаменти, за които в Италия би трябвало рецепта или изобщо са неразрешени за продажба.
" Независимо от неналичието в настоящия миг от следствието на материални доказателства, се обрисува съответна опция незаконните организации, национални и непознати, да извлекат икономическа полза за сметка на многочислените ползватели на интернет, които одобряват лекарствените средства без лекарски надзор ", споделят от италианската полиция.
Търговията с медицински препарати е единствено последният и най-опасен образец за " черна електронна търговия " в изискванията на изключителна обстановка, от която мнозина се пробват да извлекат изгода. " Ние сме подали тъжба в антимонополната комисия и в Министерството на здравеопазването по отношение на подправени проби за ковид. На избран стадий в комерсиалната мрежа се появиха проби за ковид, без никакви разрешителни документи ", споделя Емилио Виафора, президент на организацията Federconsumatori, занимаваща се със отбрана правата на потребителите.
Само през юни чиновници от Отдела за битка с подправянето на хранителни артикули в Италия конфискували 656 експресни теста, сякаш диагностициращи съществуване на антитела у индивида. Тестовете били открити в нерегистрирани или нелицензирани лаборатории във Флоренция, Болоня, Удизо и Тревизо, което демонстрира мащабите на разпространяване на този феномен по цялата територия на Италия.
Атаките на COVID-бизнеса почнали още преди въвеждане на твърдата повсеместна карантина. Щом аптеките навсякъде окачиха табелки " Маските привършиха ", в Интернет се появиха спекуланти. Милиони италианци станаха цели на измамнически схеми и разнообразни оферти.
Авантюристи, медиатори и мошеници от разнообразни страни се хвърлиха в интернет да продават маски, ръкавици и други средства за отбрана, трансформирайки по подобен метод интернет в огромна бизнес опция, в умножител на страхове и безвластие. Понякога това довежда до парадоксални последици, различен път до основава сериозен риск за здравето на хора, ползващи препоръчаните артикули.
Достатъчно е да се вкара в търсачка нормално питане, с цел да попадне човек в целева публика и да стане цел на стотици обявления и реклами. Във Facebook може да се натъкнете на индийска пицария, търгуваща с два типа маски посредством интернет. В затворени групи във Facebook нещата са доста по-зле: пиари, домакини, съседи по дом и трети лица оферират уреди за диагностика на COVID-19 с директива на китайски език, дезинфектиращи гелове, термоскенери, защитни костюми.
Във Facebook има обявления от сорта: " Вече са в Милано, маски FFp2 и FFp3 за по 2,50 и 3,50 евро. Минимална поръчка – 100 000 броя ".
Първият стадий на пандемията е съпроводен от гонене на мошениците, само че и откакто изключителната обстановка стартира да се уталожва, този бизнес не изчезна. В доста затворени групи, от време на време до 2000 души, се оферират обявления с " отстъпки за обезвредени артикули ", " същински автентичен документ ", полемики за " натрапен платеж ".
Facebook е изцяло наясно със обстановката. " Отстранихме милиони рекламни разгласи, изявления, страници и оферти на Маркетплейс (частна комерсиална платформа за прилагане във Фейсбук) за продажба на маски, дезинфектиращи разтвори за ръце, дезинфектиращи салфетки и набори от проби за COVID-19. През март краткотрайно забранихме реклами и комерчески оферти за продажба на маски в нашите приложения, с цел да предпазим хората от мошеници, от лъжлива информация от медицински темперамент, раздути цени и далавера ", споделят в компанията.
Ситуацията се усложнява от неразборията с разнородни документи и нормативи. Например член 15 на указа " Лечение в Италия " (Cura Italia) от 17 март даде тласък на огромни брокери посредством централизирани покупки да продават на необикновено високи цени. Според него, маските за лице би трябвало да са съпроводени от директива за прилагане, от гаранции на производителя за липса на нездравословни субстанции при производството им, да имат маркировка в границите на Европейски Съюз за гаранция срещу нещастни случаи при използването им и чак тогава могат да бъдат пуснати в продажба.
Като цяло италианската финансова полиция конфискувала над 26 млн маски и средства за самостоятелна отбрана, от които 600 хиляди са разпределени по лечебни заведения. По време на следствието за спекулативни интервенции са иззети над 1 млн броя артикули, чиято надценка достигала до 6000%.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 31 юли "
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР