Продажбата на недвижим имот е свързана с редица въпроси, които

...
Продажбата на недвижим имот е свързана с редица въпроси, които
Коментари Харесай

Дължи ли се данък при продажба на имот

Продажбата на неподвижен парцел е обвързвана с редица въпроси, които от време на време не намират отговор даже и при най-внимателно четене на законодателната рамка на България. Обикновено повода е, че хората не са сигурни в кой тъкмо нормативен акт да погледнат или до коя институция или какъв експерт да се допитат, изясняват специалистите от Реалистимо.
Могат да се прегледат разнообразни хипотези, според от които отговорът на въпроса е “да ” или “не ”.

Кога не се дължи налог при продажба на парцел
 
За продажба на неподвижен парцел, който има статут на жилищен, когато продавачът е негов притежател повече от 3 години. Това изискване не се обвързва с използването на парцела като жилище – значими са единствено юридическият статут и времето, минало сред покупката и продажбата на парцела. Важно е да знаем че това не важи за дарен жилищен парцел. Доходите, добити от продажбата на един подобен парцел за календарна година не подлежат на облагане с налог по смисъла на член 13, алинея 1, т. 1 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ).
 
-Не се дължи налог за продажба на до два недвижими парцела, в това число селскостопански и горски, в случай че и двата са благосъстоятелност на продавача повече от 5 години – тази догадка също е уредена в член 13, алинея 1, т. 1 от ЗДДФЛ.

-Не се дължи налог при продажба на унаследен парцел или по завет. Чл. 13, алинея 1, т. 26 от ЗДДФЛ е основанието, на което се освобождават от облагане приходите на продавача, в случай че той е получил недвижимия парцел в границите на същата данъчна година по завещание или по завет. В подобен случай в границите на същата календарна година лицето има право да продаде още един жилищен неподвижен парцел без да бъде облаган с налози.

Покупка на парцел - по какъв начин да проверим строителя

-Не се дължи налог при продажба на земеделска земя, селскостопански и горски парцели – те са освободени от облагане без значение от броя на продадените в границите на данъчната година, в случай че продавачът е притежател за повече от 5 години.
 istock istock
Кога се дължи налог при продажба на парцел
 
Дължи се налог във всички останали случаи, в това число и при продажба на имущество, добито посредством подаяние. Облага се обаче осъщественият приход на данъчна основа. За да се пресметна дължимият налог, следва от нея да се извадят 10% нормативно приети разноски. За да стане по-ясно какво се има поради, ще дадем образец:
 
Ако лицето закупи неподвижен парцел за 100 000 евро и по-късно го продаде след по-малко от 3 години за 120 000 евро, то приходът, който осъществя, е 20 000 евро. От него се изваждат 10% нормативно приети разноски или 2000 евро. Данък в размер на 10% се дължи върху останалите 18 000 евро.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР