Продажбата на електронни винетки започва на 17 декември от 14.00

...
Продажбата на електронни винетки започва на 17 декември от 14.00
Коментари Харесай

Започва продажбата на електронни винетки

Продажбата на електронни винетки стартира на 17 декември от 14.00 часа, оповестиха от пресцентъра на АПИ. Те ще могат да се купят през уеб страницата bgtoll.bg, през мобилно приложение и през терминали за самотаксуване.
 Преобразуването на хартиена винетка в електронна няма да е наложително  От понеделник пускат в продажба е-винетките, 70 лева обезщетителна такса за хванатите без тях  Електронни винетки могат да се купуват онлайн от 17 декември  Без санкции за годни хартиени винетки следващата година
Разяснителна проява пред медии ще бъде направена в 14.00 часа, на която ще бъде показано по какъв начин водачите да попълнят регистрационния номер на автомобила, е-mail адрес, в случай че потребителят желае на електронната си поща да получи противоположна информация за купената винетка, период за годност на е-винетката и начална дата за стартирането й.

Цените на всички типове електронни винетки остават същите. За леките коли годишната е 97 лева, тримесечната - 54 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лева За леките коли ще има нов тип винетка - уикенд, чиято цена ще бъде 10 лева Тя ще е годна от обяд в петък до среднощ в неделя.

Чрез 500 терминала за самотаксуване също ще може да се купуват е-винетки. Те ще бъдат ситуирани в комерсиалните обекти по продължение на пътната мрежа, най-вече в бензиностанциите. Терминалите ще оперират на 8 езика - български, британски, немски, съветски и на езиците на прилежащите на България страни - гръцки, румънски, сръбски и турски. Плащанията ще се правят посредством дебитна и кредитна карта. Всички, купили винетка, ще могат да ревизират на уеб страницата bgtoll.bg дали тя е годна.

Ако водачите имат хартиена винетка, която ще бъде годна и след 31 януари 2019 година, те могат я обръщат в електронна. Това обаче не е наложително, само че е целесъобразно, съетват от АПИ. Заявката може да бъде направена още след 17 декември, без значение от срока ѝ на годност. За задачата на уеб страницата bgtoll.bg би трябвало да се вкара регистрационният номер на автомобила и срокът на годност на стикера.

Подмяната на хартиената винетка с електронна не е наложително, само че е целесъобразно, с цел да не бъдат автомобилистите спирани и проверявани ненужно от новата ТОЛ полиция, припомнят от Съюза на българските автомобилисти. Ако изберат да не заверяват електронно винетката си обаче, водачите наложително би трябвало да оставят хартиения стикер върху предното стъкло на колата до датата на неговата годност, каквото обвързване има и все още.
Водачите би трябвало да бъдат доста деликатни да не позволен неточност при изписването, тъй като ще се смята, че не е платена винетка, подчертават от Агенция „ Пътна инфраструктура ”. При сбъркани данни корекции може да се вършат единствено в пунктовете на АПИ.

Данните, които би трябвало да се вкарват, са регистрационен номер на автомобила, е-mail адрес, период за годност на мечтаната електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд, както и начална дата, от която винетката ще важи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР