Продажбата на дългоочакваните електронни винетки започва от понеделник, 17 декември.

...
Продажбата на дългоочакваните електронни винетки започва от понеделник, 17 декември.
Коментари Харесай

Електронните винетки ще се продават от следващата седмица

Продажбата на дълго чаканите електронни винетки стартира от понеделник, 17 декември. Цената им ще бъде същата като тази на обичайните стикери.

Винетките могат да се закупят на уеб страницата bgtoll.bg , както и благодарение на мобилно приложение. Сайтът обаче към момента не е пуснат, а мобилното приложение също е мъчно откриваемо. Вероятно казусът ще бъде решен до началото на новата работна седмица.

 Купуваме е-винетки онлайн от 17 декември
Купуваме е-винетки онлайн от 17 декември

Хартиените винетки ще могат да се преобразуват в електронни

Заедно с електронната винетка, Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) пуска и новата уикенд винетка, заяви пред Българска национална телевизия специалистът към АПИ проф. Олег Асенов.

Цената на винетката за почивните дни ще бъде 10 лв., а тя ще важи единствено за леки коли. Периодът й на годност ще стартира от 12 часа на обяд в петък и ще приключва неделя в 23:59 часа.

" Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат ситуирани в комерсиалните обекти по продължение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става чрез дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят електронна винетка и от пунктовете за продажба, ситуирани в комерсиалните обекти ", изясни Асенов.

 Не демонстрираме бележки за платена електронна винетка от следващата година
Не демонстрираме бележки за платена електронна винетка от следващата година

Проверките ще се правят по електронен път

Електронните винетки ще се наблюдават посредством регистрационния номер на автомобила от камери, ситуирани по пътната мрежа и в мобилните екипи на ТОЛ контрола. Нарушителите ще бъдат спирани от колите на ТОЛ контрола.

На лидер, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена опция да заплати обезщетителна такса на място. Таксата за леки коли ще бъде 70 лева За коли от 3.5 тона до 12 тона - 125 лева, а за тежкотоварните над 12 тона - 175 лева Цените към момента не са дефинитивни.

 Монтират 500 апарата за електронни винетки
Монтират 500 апарата за електронни винетки

Терминалите ще работят с 8 езика

Контролните коли са оборудвани с ПОС терминали и заплащането на таксата ще може да се реализира с дебитна или кредитна карта.

" След възнаграждение на обезщетителна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка , само че на идващия ден в случай че не се закупи винетка, още веднъж е налице нарушаване ", сподели още Асенов.

 Тол системата в България ще проработи на 16 август 2019 година
Вече е ясно от кой момент ще се заплащат тол таксите за пътищата

Правителството ще реши за кои пътища ще важат цените и по какъв брой ще бъдат

При отвод таксата да се заплати на място ще се смята, че лидерът отхвърля да признае нарушаването. В сходни случаи ще се лишава талона на автомобила.

Асенов удостовери, че от 16 август следващата година се вкарва ТОЛ такса за изминато разстояние за тежкотоварните коли над 3.5 тона. " До 15 август в това число, колите над 3.5 т също ще заплащат електронна винетка ", обясни Асенов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР