Продажбата на ЧЕЗ България - доставчик на ток в Западна

...
Продажбата на ЧЕЗ България - доставчик на ток в Западна
Коментари Харесай

​Продажбата на ЧЕЗ България трябва да приключи до края на годината​

Продажбата на ЧЕЗ България - снабдител на ток в Западна България, на капиталовия холдинг " Еврохолд ", би трябвало да завърши до края на годината. Това разгласи ръководителят на Надзорния съвет на кандидат-купувача Асен Христов. Той отхвърли зад договорката да стоят политически ползи и разгласи, че счита да разпореди ръководството на сдружението на енергийни специалисти. Сделката ще бъде проверявана от Комисията за финансов контрол, Комисията за защита на конкуренцията и от Комисията за енергийно и водно контролиране, която приготвя критериите за това.

" Еврохолд " ще заплати за ЧЕЗ 335 милиона евро. 300 милиона от сумата ще бъдат обезпечени посредством банков заем, останалите - посредством увеличение на личния капитал. От компанията, чиято съществена активност до момента е застраховането, възнамеряват да задържат досегашното управление на сдружението.

Асен Христов - ръководителят на Надзорния съвет на " Еврохолд ": Постигнали сме договореност, това е част от контракта, до три години да запазим настоящето управление, по едно и също време с това сме привлекли външни специалисти. Надявам се, че не смятате, че аз или сътрудниците ми, които схващат от финанси, ще се заем с оперативното ръководство на сдружението.
Бъдещият притежател на ЧЕЗ счита, че повишаването на тока не е решение, по тази причина възнамерява повече вложения в повишение на успеваемостта на компанията, с цел да спести по този начин разноски.

Асен Христов: След като осигуряваме стотици милиони за покупката, значи, че ние ще можем да осигурим и стотици милиони за вложения в сдружението и имаме удостоверение от банките, че те биха финансирали една такава стратегия.
От сдружението подсигуряват, че не може да бъдат сравнявани с първия претендент за покупател - " Инерком " на Гинка Върбакова.
Асен Христов: Разликата сред компания с над милиард активи и една доста дребна компания е извънредно огромна.
Шефът на Еврохолд увери,че няма политически ползи зад договорката.

Асен Христов: Прекалено огромна е договорката, и тя в действителност е структуроопределяща, в никакъв случай не сме разчитали на политически партии и не считам, че това е работа на политическите партии да се занимават с подобен вид покупко-продажби.
Подобен въпрос през днешния ден беше заложен и на премиера Бойко Борисов. Той отхвърли да разяснява медийни изявления, в които се твърди, че зад Еврохолд стои досегашния заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Цветанов е отвън ГЕРБ, тъй че колкото Българска социалистическа партия може да ги питате за Жан Виденов какво прави или Движение за права и свободи за Лютви Местан, толкоз може да ми зададете въпроси дали Цветанов е там или не.
Премиерът разгласи още, че както при първия претендент за покупката на ЧЕЗ и в този момент ще резервира отдалеченост.

Бойко Борисов: Аз смятам, че както и предходния път, би трябвало да проявим отговорност и самостоятелните регулатори да се произнесат. Като министър председател аз нямам право да разясня сходна договорка, тъй като сходно изявление може да нанесе тежки последствия, да бъдем наказани като страна и да платим големи пари.
Комисията за финансов контрол към този момент е почнала инспекция, до каква степен договорката е финансово обезпечена. До края на юли Еврохолд и ЧЕЗ ще подадат документите си и в Комисията за защита на конкуренцията. Своя инспекция по закон би трябвало да направи и КЕВР, която ще приготви изчезналите до момента критерии за оценка на сходни покупко-продажби
Иван Иванов: Още тази седмица стартира съвещание и бъдете сигурни, че тази работна група, ще изготви критерии, които са справедливи, и което е доста значимо, които би трябвало да бъдат норма в използването на закона.
Критериите ще бъдат подготвени до три седмици, увери шефът на КЕВР.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР