Продажбата на активите на ЧЕЗ на малка пазарджишка фирма за

...
Продажбата на активите на ЧЕЗ на малка пазарджишка фирма за
Коментари Харесай

Добрев: Продажбата на ЧЕЗ ми прозвуча като фалшива новина

Продажбата на активите на ЧЕЗ на дребна пазарджишка компания за мен е смущаващо. Първоначално това ми прозвуча като подправена вест.

Това разгласи депутатът от ГЕРБ и началник на енергийната комисия Делян Добрев пред „ Здравей, България “ по Нова телевизия.

В четвъртък стана ясно, че чешката компания ЧЕЗ е продала активите си в България на "Инерком груп ".

„ Не мога да си показва по какъв начин една компания от Пазарджик с 90 хиляди лв. активи и 11 хиляди лв. загуби, ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България”, акцентира Добрев.

Той съобщи, че няма концепция дали връзките сред евентуалните нови купувачи на ЧЕЗ и с енергийния министър, са истина.

Според някои медии енергийният министър Теменужка Петкова е била кума на Върбакова. От енергийното министерство са отрекли тази информация, само че признали, че министърът се познава с бизнес дамата.

Според Добрев не се вижда какъв опит имат новите купувачи на ЧЕЗ. Той акцентира, че това дали страната ще се съгласи на договорката, зависи от Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР.

„ Аз не мисля, че това е най-важното”, сподели той за евентуалната връзка сред купувачите и енергийния министър, добавяйки, че по-важното е дали новият покупател има изобщо потенциала да ръководи сдружение като ЧЕЗ, защото това е стратегически въпрос.

По въпроса за това какво се схванаха бизнесът и страната за повишаването на тока, Добрев сподели, че няма опасения за пазарни операции, защото има нова инструкция, която вкарва нови правила по въпроса. Тези промени ще бъдат въведени със същия законопроект, с който ще се разшири обсега на продавачите на българската самостоятелна енергийна борса.

„ Манипулациите на пазара и подозренията на бизнеса за такива бяха не във връзка с борсата, а във връзка с личните платформи на сдруженията и метода, по който една шепа търговци купуват силата в България”, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР