Продажба на газ няма, има покупка. Това заяви по време

...
Продажба на газ няма, има покупка. Това заяви по време
Коментари Харесай

Александър Николов: Продажба на газ няма, има покупка

Продажба на газ няма, има покупка. Това съобщи по време на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов във връзка на изказванието на  ГЕРБ, че на газовата борса е подписана договорка за над 4000 мегаватчаса на половин цена, часове след започване на войната в Украйна.

Той изясни, че на тази дата не е сключвана договорка, при която „ Булгаргаз “ е продал газ евтино, а е имало такава, при която „ Булгартрансгаз “ е закупил на ниска цена газ.

Няма проблем с енергийната система в страната. Всички доставки от „ Газпромекспорт " се извършват в цялостен размер, а заплащанията към „ Газпром " към март са направени, „ Булгаргаз " не е в просрочие, безапелационен е Николов. 

Той съобщи пред публицисти, че ведомството и БЕХ са подхванали превантивни ограничения, които подсигуряват сигурността на доставките. От средата на предишния месец използването на запасите от хранилището в Чирен е мощно лимитирано, даже прекратено, когато е допустимо.

Резервите, с които „ Булгаргаз " разполага, се разпределят по този начин, че да обезпечат идващите два месеца. „ Това значи, че е продължен с още един месец добивният сезон. В случай на прекратяване доставките от „ Газпром " това ще разреши най-малко систематичните сдружения и наложителните доставки да се извършват ”, посочи енергийният министър.

„ Булгаргаз " е отправил искане към огромни търговци на полутечен газ от района за доставка на количества през март, ако „ Газпром ” спре доставките. Получените до момента предложения ценово са неизгодни за „ Булгаргаз ”. Отхвърлянето им значи, че няма да има скок на цената за потребителите. Министър Николов увери, че газовият оператор ще продължи да търси различни снабдители поради риска пред геополитическата конюнктура.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР