Продадоха за 47 500 долара на търг в Ню Йорк

...
Продадоха за 47 500 долара на търг в Ню Йорк
Коментари Харесай

ФБР души как безценен медальон на хан Омуртаг се появи на търг в Ню Йорк

Продадоха за 47 500 $ на търг в Ню Йорк златен медальон, който хан Омуртаг подарявал на най-приближените си, оповестява Българска национална телевизия.

По гледище на България ФБР проверява по какъв начин медальонът се е озовал в Съединените щати. Все още обаче не е ясно дали той е достоверен и в действителност ли е продаден и на кого, или новината е рекламен трик.

По информация на Дирекция "Национална полиция " според двустранно съглашение, в случай че медальонът фактически се окаже български исторически артефакт, страната ни може да го закупи назад.

Предполага се, че става въпрос за медальона, открит преди близо век от археолога Карел Шкорпил в покрайнините на Варна. Версията е, че преди да стигне до Ню Йорк, той се е намирал в частна сбирка във Виена.

Ако е същински, медальонът е скъп за българската история - има единствено още един подобен, който се съхранява в Националния археологически музей.

Какво знаем за историческата полезност?
Медальонът на хан Омуртаг е единственият медальон, който се намира в сбирката на български музей. Той е скъп с това, че от владетелите на Първата българска страна единствено хан Омуртаг издава монументи от този темперамент. Издава се по специфичен мотив от владетеля на негови доближени и на представители на аристокрацията. Медальонът, който се намира в музея в София, е открит през 70-те години на западния скат на хълма Царевец. Намерен е в квартал, където са живеели представители на дворцовата аристокрация. Има още един открит сходен медальон при започване на XX век от чешко-българския археолог и музеен деятел Карел Шкорпил.
Дали обаче откритият при започване на XX век медальон е същият от търга в Ню Йорк – не се знае. Не е ясно и по какъв начин експонатът се е оказал зад океана.

„ Държавата също желае да си отговори на този въпрос и към сегашния миг към момента нямаме безапелационни данни дали е достоверен. Точно това беше настояването на държавните институции към американските управляващи – да бъде свален медальонът от наддаването, с цел да може да се извършат спомагателни експертизи.

Трябва да се откри и по какъв метод е достигнал до Ню Йорк и какъв е неговият генезис. Още от началото на декември месец ние водим дейна преписка с американските управляващи “, сподели по Българска национална телевизия гл. инсп. Ангел Папалезов, шеф в бранш „ Културно-исторически полезности “ в ГДНП.

От думите му излиза наяве, че сега в Америка се води следствие по случая.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР