Прочутото италианско мецосопрано от Школата на Райна Кабаиванска Вероника Симеони

...
Прочутото италианско мецосопрано от Школата на Райна Кабаиванска Вероника Симеони
Коментари Харесай

Суперзвезда от Италия на софийската оперна сцена

Прочутото италианско мецосопрано от Школата на Райна Кабаиванска Вероника Симеони ще показа на българска сцена една от коронните си функции Кармен в едноименната режисура на акад. Пламен Карталов. Това е завръщане за певицата пред българската аудитория след присъединяване й във „ Вертер “ в Софийската опера през 2012г. и 2013 година
 

 

Вероника Симеони приключва оперно пеене в Консерваторията в Адриа и се усъвършенства в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет, Академия „ Киджана “ в Сиена и Музикален институт „ Веки – Тонели “ в Модена. Печелила е награди от състезанията „ Павароти “, „ Виоти “, „ Вердиеви гласове “ и други Стипендиант е на дарителски фонд „ Райна Кабаиванска “ в Нов български университет. Професионалният й дебют е през 2006 година на оперния фестивал в Сполето като Азучена  в „ Трубадур “ от Верди. Следват забележителни изяви на всички значими италиански оперни подиуми -  Венеция, Палермо, Болоня, Триест, Флоренция, Верона, Генуа, Торино, Неапол, Бари, фестивалите в Мачерата, Мартина Франка и др.    

 

През 2012 година е дебютът й в „ Ла Скала “ в „ Хофманови разкази “ от Офенбах, а през 2015 година прави първата си роля и в операта в Рим - Шарлот от „ Вертер “. Между 2010 година и 2012 година започва интернационалната си кариера със  серия дебюти в Овиедо, Мексико сити, Бордо, Кардиф, Бирмингам, Цюрих и София. През 2017 година излиза на сцената на „ Метрополитън опера “ в Ню Йорк още веднъж като Шарлот във „ Вертер “ в партньорство с Виторио Григоло. През 2019 година е в мецосопрановата роля - Прециозила - в суперпродукцията „ Силата на ориста “ в Ковънт гардън, дружно с Анна Нетребко, Йонас Кауфман и Людовик Тезие, под диригенството на Антонио Папано.

 

 Особено плодородна в креативния път на Симеони е връзката й с френския оперен репертоар. Кармен в „ Кармен “ от Бизе, Селин в „ Африканката “ от Маейрбер, Маргарита в „ Проклятието на Фауст “ и „ Дидона “ в „ Троянци “ от Берлиоз, Шарлот във „ Вертер “ от Масне са нейни коронни функции, приветствани от публиката в Италия, Испания и Германия.
 Работила е с огромни диригенти от няколко генерации – Лорин Маазел, Юри Юрквеич, Клаудио Абадо, Джанандреа Нозеда, Микеле Мариоти, Фабио Луизи, Рикардо Шаи, Марко Армилято, Даниел Орен, Мюнг Вунг Чунг, Зубин Мета, Джанпаоло Бизанти и други

 

 През февруари 2023 година Симеони дебютира в Националната опера на Париж в концерта на Школата Кабаиванска Serata Belcanto, осъществен от Българския културен институт в Париж в партньорство с Нов български университет.      Гостуването за „ Кармен “ в София  е след серия спектакли на „ Норма “ в оперния спектакъл в Болоня и преди дебют в Израелската опера, където ще показа Азучена от „ Трубадур “.
 За своята Маестра Вероника Симеони споделя: „ Тя е изключителна жена – великодушна, мощна, доста умна и с възприятие за самоирония. Може би най-важното, което ми е предала е нейният кураж и възторг. Райна е оптимист постоянно. За мен тя е опора и образец, който последвам “, заяви самата ни оперна прима Райна Кабаиванска.
ph. Marco Impallomeni

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР