Прочутият мюзикъл Моя прекрасна лейди оживява на пловдивска сцена премиерно

...
Прочутият мюзикъл Моя прекрасна лейди оживява на пловдивска сцена премиерно
Коментари Харесай

Българин с 80 роли в Холивуд се яви на кастинг в Операта

Прочутият мюзикъл „ Моя прелестна лейди ” оживява на пловдивска сцена премиерно на 24 февруaри.  За първи път в България трансформиралото се в класика произведение ще бъде изпълнено в истинската оркестровка, акцентира диригентът Константин Добройков. Публиката ще се наслаждения на безконечни шлагери като „ Как отлично би било ” (Wouldn’t It Be Lovely), “С мъничко шанс ” (With a Little Bit Of Luck), “Бих пяла в нощта ” (I Could Have Danced All Night) и доста други. Режисьор на спектакъла е доцент Нина Найденова, танците са дело на Боряна Сечанова, сценограф е Елица Георгиева, художник на костюмите е Николина Костова - Богданова, репетитор е Йордан Кръстев, а концертмайстор е Мичо Димитров. 

Мюзикълът е основан на пиесата от Бърнард Шоу „ Пигмалион ” (1912). Заглавието е превърнато в мюзикъл на Бродуей под името " Моя прелестна лейди " от сценариста Алън Лернер и композитора Фредерик Лоу. Мюзикълът също е филмиран с присъединяване на Одри Хепбърн (1964 г.) и печели 8 награди Оскар, в това число за най-хубав филм.  Самият Бърнард Шоу пък получава получава Нобелова премия за литература през 1925 година.  

Като основа в пиесата си създателят употребява древногръцкия мит за скулптора Пигмалион, който се влюбва в дамата от слонова кост, изваяна от самия него. В пиесата професор Хигинс образова бедната цветарка Елайза Дулитъл в продължение на 6 месеца, с цел да потвърди, че с помощта на образованието и най-неукото момиче може да придобие обноски на херцогиня. Сюжетът отприщва домино резултат от комични завършения, в които Илайза Дулитъл по едно и също време вбесява и очарова своите компаньони, до момента в който „ влиза “ и излиза от ролята, която професор Хигинс е вменил.

„ С майсторската драматургия на Бърнард Шоу и световноизвестните музикални номера на Лернер и Лоу триумфът на всяка театрална акомодация е съвсем сигурен. Основното предизвикването е да се намерят най-подходящите реализатори за функциите ”, споделя режисьорът Нина Найденова.

Кастингът е повече от сполучлив. С трупата на Опера Пловдив репетира Атанас Сребрев - артистът, взел участие в над 80 холивудски кино лентата и спечелил публиката на Античния спектакъл с осъществяването си в мюзикъла „ Чикаго ”.  Ролята на Елайза Дултъл на премиерата ще се извърши от пламенната Станислава Момекова, която еднообразно добре умее да разсмива като Адина в " Любовен балсам " и да трогва като Виолета в " Травиата ". В ролята тя ще се редува с чаровната Симона Кодева. В мюзикъла взе участие и шефът на пловдивската Драма - артистът Кръстю Кръстев, който старателно репетира своите музикални номера с оркестъра на Операта. Останалите функции са поверени на Евгений Арабаджиев, който с лекост и артистичност показва оперетни облици, Валерия Мирчева, Марк Фаулър, Борис Кучков и други В десетките дребни функции ловко влизат и хористите на Опера Пловдив, а присъщите за жанра танци се извършват с доста въодушевление от балетната натрупа.  

Билетите за премиерата се изчерпаха седмици преди датата. Следващата опция да се види мюзикълът е на 14 март. Билети се продават на касата на Операта, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР