Прочутият футболен наставник Радомир Антич е единственият треньор, работил в

...
Прочутият футболен наставник Радомир Антич е единственият треньор, работил в
Коментари Харесай

Антич остава в историята като най-популярния сръбски треньор

Прочутият футболен ментор Радомир Антич е единственият треньор, работил в трите испански гранда – Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и Барселона. Сърбинът през вчерашния ден умря на 71-годишна възраст от рак. Той записа златен дубъл с Атлетико през сезон 1995/1996.

Като футболист Антич игра в Реал Сарагоса от 1978 до 1980 година и точно в този испански отбор той започва треньорската си кариера през 1988 година

Първоначално той работи като помощник в Партизан Белград, след което се върна в Испания и остана в страната 16 години без отмора.

Реал потърси услугите на Антич през март 1991, откакто Сарагоса се класира за Купата на УЕФА, до момента в който “Кралският клуб” бе отстранен от Купата на европейските първенци от Спартак Москва на Олег Романцев в 1/4 финалите. След това проваляне от поста в Реал бе изпъден великият Алфредо Ди Стефано.

В самия кипеж на сезон 1991/1992 Реал водеше в класирането с осем точки преднина от Барселона, само че на президента Рамон Калдерон не му харесваше по какъв начин играе тимът. След домакинска победа над Тенерифе той сподели вратата на сърбина и назначи на негово място спортния шеф. В последния кръг Реал изпусна шампионската купа, губейки от… Тенерифе. След интервал в Овиедо Антич мина в Атлетико Мадрид, с който реализира най-големите си триумфи. През сезон 1995/96 той завоюва купата в Испания, като направи този пробив не с грандовете Реал или Барселона. В редиците на “дюшекчиите” тогава бяха Любослав Пенев, Кико и Хосе Луис Каминеро, а плеймейкър бе Милинко Пантич, който Антич познаваше още от Партизан и който толкоз мощно искаше да играе в Испания, че бе подготвен да доплати за прехвърлянето със свои средства. След края на сезона Радомир Антич бе почетен с премията на испанското списание „ Дон Балон “ за „ Треньор на годината в Испания “. Освен Примера дивисион, Атлетико завоюва и Кралската купа на Испания, побеждавайки Барселона във финала. Въпреки че стана голмайстор на тима за сезона с 16 попадения, Любослав Пенев бе трансфериран в Компостела, а за негов заместител бе притеглен аржентинецът Хуан Еснайдер.

Златният дубъл с Атлетико Мадрид стана за Антич пикът в кариерата му и засенчи всички негови неуспехи. През 2009 година той се върна със избавителна задача в Атлетико, само че отборът изпадна в Сегунда дивисион. Сръбският експерт работи за малко и в Барселона през 2003 година На Световното състезание през 2010 година неговата Сърбия победи Германия, само че не съумя да прескочи групата си, откакто загуби от Австралия и Гана. Така или другояче, нито един треньор на националния тим на Сърбия през 21 век не е бил толкоз известен, както него. На първия мач с Антич отпред на Сърбия участваха 9 000 фенове, а на последния – 50 000 почитатели. В края на краищата би трябвало да се почни, че такива хора като него в действителност не е имало. Реал, Атлетико, Барса, това е влиятелен лист, който е съвсем невероятно да се повтори и в който е още по-трудно да се повярва.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР