Прочутата испанска оперна певица Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст

...
Прочутата испанска оперна певица Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст
Коментари Харесай

Почина оперната легенда Монсерат Кабайе

Прочутата испанска оперна певица Монсерат Кабайе умря на 85-годишна възраст в Барселона. Това оповестиха от болничното заведение, в която е издъхнала музикалната легенда. Тя бе призната там през септември поради продължаващи от години здравословни проблеми след прекаран през 2012 година инфаркт.

Монсерат Кабайе (с цяло име: Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк) е испанска певица (сопран) от самостоятелната област Каталония. Прочута е със своето бел канто и интерпретациите си на функции от Росини, Белини и Доницети. Кабайе е родена в Барселона. Там, откакто приключва Консерваторията в класа на Еугения Кемени, печели златен орден. През 1957 дебютира на оперната сцена с ролята на Мими от операта „ Бохеми “. През 1960-61 тя пее за Бременската опера, където доста уголемява репертоара си. През 1962 се завръща в Барселона и дебютира в „ Арабела “ от Рихард Щраус.

Пробивът на Кабайе на интернационалната сцена е през 1965, когато ѝ се постанова да замества заради краткотрайно неразположената Мерилин Хорн. Тогава в Карнеги Хол, Ню Йорк пее в полусценичен вид на операта „ Лукреция Борджия “ от Доницети. Осъзнавайки, че би трябвало да научи ролята си за по-малко от месец и че това ще бъде първата ѝ опция да покаже своето бел канто, тя дава всичко от себе си на концерта. Изпълнението ѝ става сензация за света на операта. Ден по-късно вестник „ Ню Йорк таймс “ написа: „ Калас + Тебалди = Кабайе “. По-късно същата година Кабайе дебютира на сцената на Глиндебърн в „ Кавалерът на розата “, а малко по-късно и в Метрополитън опера в ролята на Маргарита от „ Фауст “. През декември 1965 се завръща в Карнеги Хол за втората си бел канто роля – извършва кралица Елизабет в неотдавна преоткритата опера „ Роберто Деверьо “. През 1966 дебютира във флорентинската опера в „ Трубадур “ от Верди, а през идната година – в „ Пиратът “ от Белини. През 1969 прави възторг с ролята си на Елизабета („ Дон Карлос “) на Арена ди Верона, дружно с Пласидо Доминго и Пиеро Капучили. На тази сцена тя влудява събралата се 10-хилядна аудитория с последния звук от вокалната ѝ партия, който тя съумява да задържи повече от 20 такта след финалните акомпанименти на оркестъра. В същия интервал тя прави и един от най-значимите си рецитали – още веднъж във Верона, на сцената на Театро Корало.

През 1970 прави отлагания си дълго време дебют в Ла Скала (изпълнява Лукреция Борджия), а през 1972 – в Ковънт гардън (като Виолета от „ Травиата “ на Верди). През 1974 Кабайе доближава апогея на кариерата си с голям брой удивителни представления – „ Аида “ (през януари), „ Сицилианска вечерня “ и „ Парижанката “ (през март), „ Норма “ (през юли), всички изпълнени в едни от най-големите оперни театри – Ла Скала, Болшой спектакъл и други В края на същата година ѝ откриват злокачествено образувание – израстък в стомаха. След сполучлива интервенция, на идната година тя още веднъж е на сцена в ролята на Норма.

Като резултат от любовта на Кабайе към рок музиката е дуетната ѝ ария с Фреди Меркюри – „ Barcelona “, включена в дуетния им албум със същото име. Сингълът се трансформира в химна на Летните олимпийски игри от 1992, извършени в Барселона. Песента става шлагер и влиза на челните места на класациите за поп музика в Европа. Песента е изпълнявана доста пъти с голям триумф – дружно с Меркюри я извършват в най-големия нощен клуб в света – Privilege, на остров Ибиса. Записът е употребен за изработката на клип. През 1999 Кабайе извършва песента на финала на Шампионската лига на стадиона Ноу Камп. Гласът на Меркюри е пуснат на запис, тъй като и до през днешния ден Кабайе отхвърля да пее песента в дует с различен реализатор.

Кабайе се посвещава и на благотворителната активност. Тя е дипломат на ЮНЕСКО и основава фондация за подкрепяне на нуждаещи се деца в Барселона.

Няма признаци, по които да се съди, че Кабайе се е уморила от театралните си прояви. Тя продължава да бъде заета, изучавайки нови функции. През 2002 дебютира като Катерин от операта „ Хенри VIII “ на Сен-Санс, а през 2004 за пръв път извършва основната роля в „ Клеопатра “ от Масне. И до момента тя продължава да бъде все по този начин заета с рецитали и концерти, най-вече в Германия и Испания, през 2007 взе участие в представления на Виенската опера. През 2008 взе участие в концерти, отдадени на Олимпийските игри в Пекин а през февруари 2008 взе участие в откриването на нова концертна зала в Днепропетровск, Украйна.

В Сарагоса, Испания, се организира конкурс, носещ нейното име, където има и майсторски класове, водени от Монсерат Кабайе.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР