Прочетете, за да научите всичко, което ви е нужно по

...
Прочетете, за да научите всичко, което ви е нужно по
Коментари Харесай

Леден душ- полезен ли е?

Прочетете, с цел да научите всичко, което ви е нужно по тематиката

Леден душ? Не звучи доста привлекателно, нали? Мнозина обаче считат ледените бани за потребни. Прочетете повече за тази наклонност , с цел да разберете дали в действителност си заслужава?

В днешно време има доста звезди, които предизвикват ледените бани поради изгодите, които носят, съгласно техните бранители. Те настояват, че ви оказват помощ да спите по-добре, понижават мускулните болки, усъвършенстват имунната ви система и доста повече.

Но каква е истината за тази наклонност, в действителност ли са толкоз положителни, какво споделя науката за тази процедура? Ето отговорите на тези въпроси.

Леден душ- звезди

В другите обществени мрежи е допустимо да се намерят огромен брой изявления, даже на известни персони, които демонстрират по какъв начин се потапят в ледена вода. Тези видеоклипове с хаштаг #coldplunge сега надвишават 500 милиона.

Тази наклонност е отчасти въодушевена от метода на Вим Хоф, кръстен на холандски специалист по рискови спортове, които се практикуват при ниски температури. Въпреки че в допълнение към потапянето, този способ включва дихателни техники.

Няма обаче тъкмо определение какво е ледена баня. Препоръчва се, от една страна, температурата на водата да е 15 °C – т.е. доста по-ниска от тази при леден душ.

Леден душ- изгодите

  • По положително възобновяване след подготовка: Причината, заради която ледените бани започнаха да се ползват в спорта, е, че потапянето на крайниците в ледена вода сякаш оказва помощ за възобновяване след физическа интензивност, предотвратявайки проблеми като крампи или пострадвания. Това може да е изключително належащо за тези, които имат дълъг ден и даже за тези, които би трябвало да упражняват или да се състезават няколко пъти в един и същи ден.
  • Намалена мускулна мъка: Препоръчва се и при претърпели пострадвания, както и за облекчение на болежка и мускулно напрежение в деня след съревнование или тежка подготовка. Въпреки че е несъмнено, че за попречване на последното е по-полезно да се разтягате.
  • Ледените бани укрепват имунната система: Друго преимущество на ледените душове е укрепването на имунната система. Това е нещо, което постоянно се акцентира във връзка с метода на Вим Хоф, защото леденият човек, както назовават холандския състезател, явно може да покаже по-добър имунен отговор.
  • Подобряват кръвообращението и сърдечно съдовата функционалност: Обикновено се счита, че ваните със студена вода могат да подобрят кръвообращението. Поради тази причина се счита, че с ледено студено потапяне този резултат ще се ускори, което ще помогне за понижаване на сърдечно-съдовия риск.
  • Ледените душове форсират метаболизма и загубата на тегло: С потапяне в студена вода (под 20°C), най-малко за пет минути, е допустимо да се форсира метаболизма, което значи, че тялото ще работи за изгаряне на повече сила. Следователно ледените бани могат да допринесат за загуба на тегло.
  • Чудесен метод за разхлаждане: Ледения душ може да бъде метод за по-бързо изстудяване на тялото, когато на открито е горещо или след тежка подготовка.
  • Подобряват настроението: има връзка сред потапянето в ледена вода и подобряването на настроението; тъй като има повишение на равнищата на допамин, като по този метод се понижават признаците на тревога и меланхолия.
  • Намаляват напрежението: твърди също, че плуването в доста студена вода може да помогне за понижаване на равнищата на стрес.
  • Ледените душове усъвършенстват качеството на съня: Като разследване от предходните точки, хората, които имат навика да вършат ледени бани, настояват, че се отпускат и могат да спят по-добре, постигайки по-приятна и възстановителна отмора.

Какво сочат изследванията по тематиката?

Проведени са няколко типа проучвания, които ни разрешават да дадем основа или поддръжка на някои от тези изказвания. По-специално можем да посочим следното:

Преглед от 2012 година откри, че потапянето в студена вода може да способства за понижаване на мускулната болежка със забавено начало (24 часа или повече след активност).

Едно изследване сподели, че в действителност има нарастване на метаболизма, макар че това не е безусловно обвързвано със загуба на тегло.

Други проучвания също удостоверяват връзката сред ледените бани с усъвършенстваното въодушевление и понижените признаци на меланхолия.

По сходен метод има изследвания, които удостоверяват позитивното влияние върху имунната система на потапяне в ледена вода, въпреки и съчетано с медитация и следено дишане.

Резултатите от някои проучвания демонстрират, че може да понижи възпалението и сърдечно-съдовия риск; макар че има други, които също сочат в противоположната посока.

По отношение на качеството на съня е направено относително изследване с група велосипедисти, само че не са открити доказателства в интерес на потапянето в студена вода.

Инфо: https://steptohealth.com/

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР