Прочетете още: Нов вид слънчеви панели генерират енергия от дъжда

...
Прочетете още: Нов вид слънчеви панели генерират енергия от дъжда
Коментари Харесай

Живи соларни клети генерират енергия дори и при лошо време








Прочетете още: Нов тип слънчеви панели генерират сила от дъжда

Когато става дума за генериране на сила от слънчевата светлина, се създават невероятни решения, с цел да се направи процесът по-ефективен.

Сега екип от учени от Университета на Британска Колумбия показват по какъв начин слънчеви кафези, основани от живи организми, могат да генерират сила даже и при лимитирано количество слънчева светлина. Наричани „ биогенни “ слънчеви кафези, те могат да предложат опция на синтетичните такива и да бъдат източник на сила при неприятни метеорологични условия.

„ Това е първото проучване, което демонстрира генетично основани биогенни материали за слънчеви кафези. Ние използвахме безвредна бактерия и променихме нейните вътрешни процеси, с цел да създава фотоактовен пигмент, назова ликопен “, описват учените.

В предишното учените са разработвали биогенни слънчеви кафези, извличайки естествените багрила, които бактерията употребява, с цел да генерира сила при фотосинтезата. Това обаче се оказа много безценен развой. Учените от Университета в Британска Колумбия съумяват да открият евентуално по-евтин метод да генерират електричество. Те чакат създаденият от тях развой да коства към една десета от цената на сегашните способи.

Друг обещаващ аспект на технологията е това, че клетките работят също толкоз добре при слаба светлина, колкото и при мощна. Това значи, че методът може да се употребява при разнообразни климатични условия.

„ Ние не преглеждаме нашата технология като съперник на стандартните слънчеви кафези. По-скоро тя е допълнение. Все още клетките, които създадохме, са „ първо потомство “ устройства и те се нуждаят от обилни усъвършенствания и оптимизации, преди да могат да доближат равнищата на силиконовите слънчеви кафези. Въпреки това даже в тази начална фаза, технологията към този момент демонстрира обещаващи приложения. Например, проучването на среда с малко светлина – като мините – изисква потреблението на датчици, които могат да бъдат захранени с биогенни кафези, сходни на тези, които разработихме “, допълват от екипа.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР