Прочетете още: Как да се ограничи времето на децата пред

...
Прочетете още: Как да се ограничи времето на децата пред
Коментари Харесай

Какви опасности за децата крие Snapchat?








Прочетете още: Как да се ограничи времето на децата пред екрана?

Snapchat е обществена мрежа, само че за разлика от другите (като Instagram и Facebook) при нея фотосите и видео клиповете (така наречените Snaps), които се споделят, изчезват след избран интервал от време, определен от изпращащия ги консуматор. Целта е да се сътвори среда без терзания и напрежение, в която хората да могат да споделят занимателни неща без последици, защото те няма да се резервират за дълго време.

Каква е минималната възраст за Snapchat?

Минималната възраст, на която децата могат да си основават профили в обществените мрежи, е друга в обособените страни, само че нормално тя е към 13 година

От Snapchat прецизират, че услугата не е „ предназначена” за деца под 13-годишна възраст, само че всеки може да си сътвори профил единствено като вкара подправена дата на раждане, с цел да заобиколи разпоредбите.

Какви са рисковете при потреблението на Snapchat?

Поради краткотрайния темперамент на фотосите и видео клиповете, необятно знае се, че приложението може да се употребява даже за порнография. От компанията акцентират, че множеството консуматори не употребяват приложението с такава цел. Но тинейджърите под 18 година могат да се изкушат да изпратят неприемливи фотоси, когато знаят, че след 30 секунди те ще изчезнат.

Приложението обаче не пречи на получателя да направи скрийншот или по различен метод да запише или резервира изображението, след което то може да бъде споделяно с всеки по всевъзможен метод. От Snapchat означават, че те ще предупредят изпращача, в случай че получателят е направил скрийншот. Важно е обаче децата да осъзнаят опаснотта за това техните евентуално саморазрушителни фотоси да бъдат непокътнати и споделяни непрекъснато.

Друга функционалност, която предлага приложението, е да се споделя местонахождението на потребителя. Обикновено тази алтернатива е изключена, когато се употребява Snap Map, само че при обява в Our Story точната локация на фотографията или видеото се демонстрира. За да се избегне шерването на местонахождението, от настройките би трябвало да се включи Ghost Mode.

Не би трябвало да се не помни също по този начин, че всеки може да каже всичко в Snapchat и затова съществува риск децата да бъдат подлагани на тормоз (или те да реализират тормоз). Това обаче се отнася за всяко едно приложение или услуга за известия.

Разбира се, никоя обществена мрежа не би трябвало да се приема като „ безвредно място”, а на децата наложително би трябвало да бъдат обяснени рисковете при потреблението й и по какъв начин е най-безопасно да си неин консуматор. Освен това експертите постоянно предлагат да се слагат съществени правила, в това число родителят да познава всички, с които детето комуникира онлайн и да се следи то да не споделя персонална информация като телефонен номер и адрес.

Много деца употребяват Snapchat, а не Фейсбук или някоя друга обществена мрежа, тъкмо тъй като техните родители нямат профили там. Разбира се, допустимо е родителите да основат профил на детето, само че Snapchat не предлага алтернатива за наставнически надзор, тъй че да може да управлява какво разгласяват децата.

Основният съвет към родителите, които ще разрешат на по-малките си деца да употребяват приложението, е самите те да основат профила и да зададат ключова дума, която единствено те знаят. Тогава ще могат да трансформират настройките на равнище на гласност, което искат; да прибавят другари и като цяло да наблюдават какво децата споделят или разгласяват.

Ако въпреки всичко родителите избират по-цялостен надзор, Snapchat не е най-хубавата алтернатива. Една от другите възможности е да се разреши на децата (под 13 г.) да поддържат връзка със своите другари, употребявайки iMessage (за Apple устройствата) или Whatsapp на телефон на родителя.

За повече информация по тематиката на уеб страницата на Snapchat в секцията за сигурност могат да се прочетат още препоръките към родителите.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР