Прочетете още: Facebook улеснява споделянето на 3D изображения През последните

...
Прочетете още: Facebook улеснява споделянето на 3D изображения През последните
Коментари Харесай

3D принтирано устройство може да превърне смартфона ви в микроскоп








Прочетете още: Фейсбук улеснява шерването на 3D изображения

През последните няколко години науката навлиза от ден на ден в всекидневието ни. Като се стартира от основаването на карти за бежанските лагери и се стигне до каталогизирането на най-близките звезди. Сега ново 3D принтирано устройство може да трансформира смарт телефона ви в микроскоп.

Устройството е създадено от австралийски учени и ще може да се употребява както от експертите, по този начин и от дилетантите. То се прикрепя към множеството модели телефони и ги трансформира в изцяло функциониращи микроскопи, които са задоволително мощни, с цел да покажат обекти с величина две стотни от милиметъра. Това значи, че с него може да се следят микроскопични организми и кръвни кафези, както и да се ползва за тестване чистотата на водата и анализиране на кръвните проби.

Файловете за 3D принтиране са със свободен достъп и могат да се изтеглят гратис. Едно от главните преимущества на устройството е, че може да се употребява при правенето на здравната диагноза в области, където не могат да се обезпечат нормалните, тежки и скъпи микроскопи.

Тъй като множеството смарт телефон микроскопи работят с външен източник на светлина, учените са се пробвали да намерят подобен източник в самото мобилно устройствао Светкавицата на камерата е разумният избор, само че един от проблемите е, че при потреблението й тестът се осветява от неверната страна.

Изобретателите са открили, че светкавиците генерират огромно количество светлина, т.е. те са задоволително мощни да заобиколят през тунел в 3D принтираното устройство и най-после да осветят тестът от задната й страна. Това просто решение разрешава на микроскопа да работи без нуждата от отгледало.

В бъдеще учените желаят да разширят опциите на своето устройство, което към този момент може да се употребява за ревизиране на проби на ярък и мрачен декор. Те се надяват да съумеят да подобрят резолюцията и да разрешат на потребителите да виждат 3D структурите на обсъжданите обекти.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР