Прочетете най-интересните факти за зодиите в тази статия! 1. Всеки знае

...
Прочетете най-интересните факти за зодиите в тази статия!
1. Всеки знае
Коментари Харесай

Интересни факти и митове за зодиите

Прочетете най-интересните обстоятелства за зодиите в тази публикация!

1. Всеки знае 12-те съзвездия (Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби), само че учените разграничават 13. Тринадесетото съзвездие е Змиеносец. То продължава от 27 ноември до 17 декември.

2. 500 милиона души – на толкоз хора се пада почти една зодия.

3. Всички знаци на зодиака са групирани съгласно детайлите (Вода, Земя, Въздух и Огън), полукълбата (северно, източно, южно, западно) и сезоните (пролет, лято, есен, зима).

4. Всяка зодия се ръководи от избрана звезда или планета. В взаимозависимост от качествата, с които са надарени, то тези свойства са присъщи и за човек от съответната зодия.

6. Все още не е известно кой тъкмо е родоначалникът на знаците на зодиака. Смята се, че преди 5 хиляди години шумерите са почнали да разделят небето на 12 елементи („ прозорци “). Впоследствие гърците дават името „ Зодиак “, т.е. „ кръгът на животните “.

7. Интересни са и вярванията на нашите предшественици. В антични времена хората по собствен метод са представяли господството на едно или друго животно в небесния свод. Нека разгледаме по-отблизо тези вярвания.

Овенът е първият знак на зодиака. Управлява се от Марс и обгръща доста значим интервал – пролетното равноденствие. Следователно хората от тази зодия се характеризират с: неприкритост, възторг и просветеност.

8. Бик (или телец) – е било главното животно на жителите на Средиземноморието. През интервала на това съзвездие слънчевите лъчи прекосявали към земята, което означаваше началото на сезона на сеитба.

9. Съзвездието Близнаци получи името си в чест на децата на Зевс и Леда, близнаците Полукс и Кастор. А в небето неговите елементи са толкоз близо една до друга, че няма по какъв начин съзвездието да се назовава по друг метод.

10. От края на юни до началото на юли слънцето безусловно стартира да се движи обратно. Оттам идва и името на съзвездието – Рак. Денят става малко по-къс, нощта става по-дълга. Според античната легенда Херкулес се бори с голям рак и го побеждава. Но богинята Хера, която мразела героя, сложила рака в небето, тъй че той постоянно да следи Херкулес.

11. В Асирия съзвездието Лъв е наричано „ Големият огън “. През този интервал точно лъвовете стартират да бродят из долината на Нил, бягайки от непоносимата горещина. Оттук и символиката – жаркото слънце господства над небето.

12. В антични времена Девата се е появявала в разнообразни облици: като майката на Зевс, като богинята на справедливостта и даже Сфинкса. Но най-често тя била изобразявана с житен клас в ръцете си, защото по време на беритба най-ярко блестяла звездата от това съзвездие на име Спика.

13. Везните са единствената неодушевена зодия. тя се пада по времето на есенното равноденствие. Преди доста епохи хората са забелязали, че денят продължава колкото нощта. Оттук са и везните с еднообразно тегло в изображението на съзвездието. Освен това тъкмо по това време на годината, както са вярвали нашите предшественици, дейностите на хората са били претеглени на везните на ориста. Ето за какво везните през днешния ден са знак на справедливостта.

14. По време на престоя на Слънцето в съзвездието Скорпион светилото видимо избледнявало, като че ли някой го е отровил. Вероятно било ужилено от огромен скорпион. Така са мислили хората в предишното.

15. Да се оправи със Скорпиона може единствено Стрелецът. Затова това съзвездие идва след Скорпиона.

16. Богът с кози крайници, Пан, един път се изплашил от исполин и се хвърлил във водата. Краката му се трансформирали в опашка. Ето за какво и зодия Козирог е изобразена по този метод.

17. В дните, когато Слънцето беше в съзвездието Водолей, Нил разливал водите си. Следователно името му е напълно разумно.

18. Където има вода, има и риба. Именно по времето на това съзвездие в древността хората са хващали най-вече риба за храна. Между другото, финикийците изобразяват своята богиня на плодородието като жена с рибешка опашка.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР