Проблемният фискален пакт на Европейския съюз, който бившият председател на

...
Проблемният фискален пакт на Европейския съюз, който бившият председател на
Коментари Харесай

Фискалният пакт на ЕС и огромният слон в стаята

Проблемният фискален пакт на Европейския съюз, който някогашният ръководител на Европейската комисия Романо Проди дефинира като " малоумен ", към този момент е привършен. Страните от блока го подценяват нехайно в продължение на години, а в този момент 27-те желаят да го преразгледат.

Предложената смяна е стъпка напред. Но защото провокациите, свързани с климата, ще натоварят обществените финанси, полемиката би трябвало бързо да се насочи към повече взаимни фондове на Европейски Съюз, написа в собствен разбор Reuters и прибавя:

„ Реформата на Пакта за непоклатимост и напредък, основан през 1997 година, от дълго време трябваше да бъде осъществена. Резултат на Договора от Маастрихт от 1992 година, който проправи пътя на еврото, рамката има за цел да ограничи националните дефицити до 3% от Брутният вътрешен продукт на дадена страна, а държавния дълг - до 60% от Брутният вътрешен продукт. Въпреки това фискалните правила неведнъж са били нарушавани, в това число от хипотетично спестовни страни като Германия, без особени последици, което акцентира слабия механизъм за използване. Средната стойност на дълга на Европейски Съюз непрекъснато надвишава задачата от 60%. Понастоящем той е 83% от Брутният вътрешен продукт, а в шест от 19-те членки на еврозоната - над 100% “.

Рамката на процедура става безусловно безполезна, откакто пандемията принуждава страните да харчат огромни суми, с цел да поддържат залиняващите си стопански системи. Затова и нейното деяние е замразено до края на 2023 година

Нов курс

Предложената смяна на фискалния пакт, която в този момент се разисква, е развиване в положителна посока, защото с нея се резервират първичните цели за недостига и дълга, с цел да се избегнат сложните корекции в контракта. Но бюджетният разбор се концентрира върху чистите разноски - обществените разноски минус лихвените заплащания по дълга и ограниченията, които се смятат за изключителни, като да вземем за пример по-високите компенсации за безработица в изискванията на криза.

Залагането на един-единствен индикатор дава обещание по-голяма бистрота и поредност. И въпреки всичко премахването на разноските за лихви по дълга от сметката може да даде незаслужено преимущество на непрекъснати кредитополучатели като Италия и Гърция, като в това време скрие действителния размер на техните фискални проблеми, показва осведомителната организация.

Другата съществена характерност на оферти нов пакт е, че страните, които нарушават неговите цели, ще разполагат с сред четири и седем години, с цел да подобрят фискалната си позиция. Основанието за това е, че промените за стимулиране на растежа могат да изискват първични вложения, които в кратковременен проект да усилят размера на дълга на дадена страна

Това е добре пристигнало отклоняване от настоящия метод, който е повсеместен за всички. За да се подсигурява осъществяването, интервалът на фискално пригаждане ще бъде скъсен за страните, които не извършват уговорките си за промени и вложения.

Но не всички са удовлетворени. Германският министър на финансите Кристиан Линднер да вземем за пример желае да има ясни цели за понижаване на задълженията и дефицитите, а италианският министър-председател Джорджия Мелони - да се изключат разноски като тези за защита. Няколко страни членки пък се тормозят да не дадат на Комисията прекомерно огромно въздействие върху бюджетите.

Въпреки това френският министър на финансите Бруно Льо Мер декларира на 9 ноември, че е оптимист за постигането на съглашение с Германия в границите на няколко седмици, преди да се стигне до общоевропейско съглашение до края на годината.

Смелият нов свят на дълга

При цялото реформаторско старание на Брюксел бъдещите правила за дълга на Европа подценяват един голям слон в стаята - изменението на климата. Справянето с това предизвикателство може да изисква от Европейски Съюз да влага 620 милиарда евро повече годишно до 2030 година, или близо 4% от годишния Брутният вътрешен продукт на блока за предходната година, подчертава Reuters.

Общоевропейските парични средства след пандемията и други взаимни обществени фондове, възлизащи на към 1% от Брутният вътрешен продукт, ще оказват помощ за покриването на някои зелени вложения. Но тези средства ще бъдат изчерпани до края на 2026 година В същото време Съединените щати се стремят да дават данъчни облекчения и дотации за основни зелени промишлености в продължение на десетилетие.

Един от методите за справяне с идната дългова алтернатива е Европейски Съюз да удължи периода на прекратяване на режима си за държавни помощи, с цел да разреши на обособените страни да оферират тласъци за зелени и стратегически промишлености. Но страни с дребни фискални благоприятни условия като Гърция, Италия и Испания ще се затруднят да създадат това дейно.

Германия, чийто дълг е едвам 66% от Брутният вътрешен продукт, е дала обещание близо 14 милиарда евро под формата на дотации за производителите на чипове Intel и TSMC. Едновременно с това обаче решение на Конституционния съд от 15 ноември може да провали проекта на канцлера Олаф Шолц за фонд за екологичен преход в размер на 60 милиарда евро.

Разбира се, има и вид " зелените " вложения да бъдат изключени от изчисленията на недостига във фискалните правила. Но това може да се окаже мъчно. А вложителите в облигации при всички случаи ще извърнат внимание кои национални задължения нарастват прекомерно бързо. Използването на приходите от разрешителни за въглеродни излъчвания и митата, наложени върху въглеродно интензивни артикули, внасяни в Европейски Съюз, за вложения в зелени планове също е добра концепция. Но след 2026 година те могат да донесат единствено 13 милиарда евро годишно.

Емитирането на общи средства на Европейски Съюз на дълговите пазари, сходно на 800-те милиарда евро, които блокът утвърди за справяне с последствията от пандемията, наподобява най-разумният метод за справяне с възходящото зелено предизвикателство. Парите, които няма да се отразят директно на националните обществени финанси, биха могли да се употребяват за финансиране на планове, считани за стратегически за целия блок, като да вземем за пример по-голям потенциал за слънчева и вятърна сила, цялостна мрежа за електронно зареждане и по-добри способи за преработване на значими материали. Но Германия, най-голямата стопанска система в района, и други богати страни се опълчват на всяка форма на общи заеми на Европейски Съюз, защото се притесняват, че ще би трябвало да поемат сметката, в случай че други страни са по-малко финансово дисциплинирани.

„ За да се реши този проблем, може да се наложи другите страни от Европейски Съюз да обмислят огромна фискална договорка: да одобряват някои количествени цели за понижаване на недостига и дълга в подмяна на обещанието да емитират повече дълг на Европейски Съюз след 2026 година Това не би довело до пълностоен фискален съюз, само че би могло да преодолее възраженията на доста страни против предаването на контрола върху данъчното облагане на наднационален орган, като в същото време би нараснало напъните на Европейски Съюз за битка с световната опасност за климата “, показва в умозаключение осведомителната организация.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР