Проблемни случаи на внос на боклук има, но упраляващите реално

...
Проблемни случаи на внос на боклук има, но упраляващите реално
Коментари Харесай

Мораториум върху вноса на боклуци ще спре заводи за метали, стъкло, пластмаси

Проблемни случаи на импорт на отпадък има, само че упраляващите действително могат да забранят първични материали за цели промишлености

© Цветелина Белутова В собствен жанр министър председателят Бойко Борисов разпореди да спре вносът на отпадъци. Но тази мярка, в случай че важи за всички типове боклуци, ще удари доста и огромни браншове като металургия, произвеждане на стъкло, търговия с облекла втора употреба. Решение за мораториум към момента не е взето, само че се загатва период от година. Нищо че би противоречало на европейското законодателство. А страната би трябвало не да стопира преработването, а да управлява кой и какво внася и дали го складира или гори нелегално.

Незаконно и рисково за бизнеса

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заради риска да се работи безогледно и поголовно Българската стопанска камара (БСК) и три браншови организации желаеха с писмо незабавна среща с новия министър на околната среда и водите Емил Димитров. Тревогата е, че доста индустриални предприятия ще останат без нужните първични материали вследствие на мораториума. Освен това общата възбрана на импорт на боклуци от други страни членки на Европейски Съюз би била в нарушаване на разпоредбите на единния пазар и свободното придвижване на артикули в общността, настояват от БСК, Асоциацията на рециклиращата промишленост, Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка и Българската асоциация по преработване.

" Евентуалната възбрана или мораториум върху вноса на боклуци ще наруши Базелската спогодба от 1994 година, подписана от 170 страни, която регламентира интернационалната търговия с боклуци и която е пренесена в европейското законодателство посредством Регламент 1013/2006, определящ изискванията за трансграничен транспорт на боклуци в Европейски Съюз ", обобщава Владимир Димитров, изпълнителен шеф на Асоциацията на рециклиращата промишленост.

Отпадъците – артикули и първични материали

Предприятията от рециклиращата и преработващата индустрия реализират импорт и експорт на боклуци с разнообразни кодове, които са скъпа суровина за българската и европейската промишленост, напомнят от БСК.

" Отпадъците от дълго време не са отпадък, а артикули и първични материали. Неслучайно кръговата стопанска система е вторият дирек на екологичната политика на Европейски Съюз и " Новата зелена договорка ". България е дребен пазар, само че с огромна промишленост, която създава доста за износ, а това постанова импорт на първични материали, огромна част от които са класифицирани като боклуци ", разяснява на своята фейсбук страница Боян Рашев, съветник по стабилно развиване и ръководещ сътрудник в denkstatt.

" Трябва да вършим ясно разграничаване сред " боклук " и " отпадък ". Напоследък се следи една наклонност да се очерня бизнесът с боклуци на общо съображение, единствено тъй като страната се проваля в контрола на сивата му част. Един от най-важните правила на кръговата стопанска система е, че " отпадъкът за един е скъп запас за различен ". Ако не бяха търговията и оползотворяването на отпадъците, човечеството към този момент нямаше да съществува, тъй като щеше да бъде " задушено " от отпадъци. Бизнесът с боклуци не трябва да се анатемосва, тъй като той е потребен. Все едно да забраним бизнеса с медикаменти, тъй като има незаконна търговия с опиати ", съобщи за " Капитал " Севдалин Спасов, ръководител на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка и притежател на second-hand веригата магазини " Мания ".

Кои браншове ще имат проблеми

Според БСК бизнесът е наясно с публичните терзания от придобилите публичност случаи на нарушавания с боклуци, само че всяка последна мярка, включително краткотрайна възбрана (мораториум) на вноса им, може да остави рециклиращия бранш без нужните първични материали. А това би предизвикало съществени вреди на преработвателите на боклуци от текстил, пластмаси, хартия, метали за металургията и други браншове с всички неподходящи обществени последствия ", предизвестяват от работодателската организация.

Боян Рашев два образци за промишлености, които ще бъдат директно наранени от възможен мораториум. " Аурубис България " генерира 9% от износа на страната и е най-голямата рециклираща медна скрап компания в Югоизточна Европа. Ако не може да си внася медна скрап, ще има проблем - най-меко казано. Това, само че в по-ограничен размер, се отнася за цялата ни металургия - " София мед ", КЦМ, " Стомана ", " Алкомет " внасят големи количества железни боклуци, с цел да работят. Стъкларските ни фабрики внасят стъклен боклук, а създават главно за износ. Бългaрия има голяма за размерите на страната рециклираща промишленост за пластмаси, в която последните 2 години са вложени стотици милиони лв.. Тя остава на практика без суровина, тъй като количествата от локалния пазар са смешно дребни за нея. Цели сектори ще бъдат затрити - да вземем за пример вносът, сортирането и продажбата на облекла втора употреба. Страшно доста хора се обличат единствено от техните магазини. Този бизнес просто стопира ", обобщава Боян Рашев.

" В Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка членуват 14 български и интернационалните компании, занимаващи се със събиране, подбиране и продажба на облекла втора ръка и текстилни боклуци. Всички наши компании членки са регистрирани по Закона за ръководство на отпадъците и подлежат на съвсем ежемесечни инспекции и работят безусловно законно, почтено и транспарантно ", споделя Севдалин Спасов.

Той напомня, че облеклата втора ръка, които са в занемарен тип, се класифицират като неопасен боклук. Годишно компаниите от браншовата асоциация внасят и обработват повече от 35 000 тона (2000 контейнера) облекла втора ръка и текстилни боклуци. Над половината от импортираните количества сe реекспортира за трети страни - Русия, страни в Африка, Азия. Освен това фирмите в този отрасъл към този момент имат над 200 пункта в страната за събиране на непотребни облекла и за 2019 година са събрали над 1600 тона, които сортират.

" Ние правим извънредно потребна активност, тъй като над 70% от текстилния боклук, който сортираме, е приспособен за повторна приложимост, а това е най-предпочитаният метод за оползотворяването му ", обобщава Севдалин Спасов. Той акцентира, че в бизнеса с облекла втора ръка и текстилни боклуци са ангажирани директно над 5 хиляди души, които биха останали без работа, " тъй като при възможен мораторим фабриките ще останат без суровина единствено след 2-3 седмици ".

Контрол, а не възбрана

От БСК упорстват да се усъвършенства контролът по спазването на настоящата нормативна уредба, обвързвана с вноса и изгарянето на боклуци, както и над издадените позволения за импорт на рискови боклуци.

" С паника следим честите случаи на нерегламентирано изгаряне на боклуци и импорт на такива с неуточнен генезис, състав и направление за отнасяне и оползотворяване. Като национално представителна работодателска организация и представители на бранш, вложил обилни средства в инфраструктура, машини, уреди и технологии за преправка на боклуци и тяхното преобразяване в първични материали, изрично се противопоставяме на неприятни практики, които са удар по имиджа на рециклиращата промишленост, нанасят щета на околната среда, човешкото здраве и кръговата стопанска система на България ", отбелязат от работодателската организация. Според БСК ограничаващата мярка, която се обмисля, би трябвало " да бъде пропорционална и да се ограничи до прецизно нужното за отбраната на човешкото здраве и околната среда ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР