Проблемната Toshiba обявява оферта за изкупуване, водена от японския бизнес

...
Toshiba обяви търг за 2 трилиона йени, или 14 милиарда
Коментари Харесай

Toshiba обяви търг за 2 трилиона йени, или 14 милиарда долара, в ход, който ще я превърне в частна, тъй като Опетненият от скандали японски електронен и енергиен гигант се опитва да се преобърне

От YURI KAGEYAMA AP Business Writer, 7 август 2023 г., 5:30 ч. Японски електронен и енергиен гигант се стреми да се преобърне.

Търгът, воден от фонд за изкупуване на големи японски банки и компании, наречен Japan Industrial Partners, започва във вторник и е на цена от 4620 йени ($32) за акция.

Председателят Акихиро Уатанабе поиска от акционерите да подкрепят предложението, като каза, че това е единствената възможност за Toshiba Corp. да се върне към предишната си сила.

„Този ​​ход за Toshiba е страхотен не само за Япония, но и за света“, каза той. „Имам вяра във възраждането на Toshiba.“

Базираната в Токио Toshiba също отчете загуба от 25 милиарда йени (176 милиона долара) за тримесечието април-юни на 704 милиарда йени ($5 милиарда) продажби, спад от близо 5% спрямо предходната година.

Той не даде пълна прогноза за печалбата за фискалната година, позовавайки се на несигурност в своя компютър бизнес с чипове.

Ако предложението успее, това ще бъде важна стъпка в дългогодишните усилия на Toshiba за преобразуване, позволявайки й да се оттегли от Токийската фондова борса.

Поне две трети от акционерите трябва да предложат дяловете си, за да успее наддаването. Отвъдморските инвеститори активисти притежават значителен брой акции на Toshiba и някои изразиха недоволство от офертата.

Бордът на Toshiba прие сделката през март.

Toshiba затвори на 4584 йени ($32) на сподели понеделник.

Изкупуването ще запази Toshiba в съюз с японски партньори. Japan Industrial Partners, създадена през 2002 г. за преструктуриране на японски компании, е инвестирала и в други японски марки като Sony, Hitachi и Olympus.

Toshiba, основен производител в Япония ядрената индустрия, беше засегната от цунамито през март 2011 г., което изпрати три реактора в срив във Фукушима в североизточна Япония.

Toshiba участва в усилията за извеждане от експлоатация на Fukushima Dai-ichi , което се очаква да отнеме десетилетия. Американският й ядрен клон Westinghouse обяви фалит през 2017 г. след години на големи загуби, тъй като разходите за безопасност скочиха.

Марката Toshiba, някога ценена за домакински уреди, лаптопи, батерии и компютърни чипове, се превърна в мишена на задгранични акционери активисти.

Нейният имидж също беше силно опетнен от разрастващ се счетоводен скандал през 2015 г., включващ книги, които са били фалшифицирани в продължение на години.

Toshiba подчерта, че последното предложение е „справедливо и разумно“ и има логика за управление, като компаниите, които са имали дългогодишни дълбоки бизнес отношения с Toshiba, предлагат да инвестират.

гл. Изпълнителният директор Таро Шимада каза, че това ще донесе стабилност на Toshiba, която, както отбеляза, ще отбележи своята 150-годишнина след няколко години.

Той призова заинтересованите страни да подкрепят предложението.

„Стойността на нашата компания идва от създаването на това, което не е съществувало в света преди“, каза той пред репортери.

___

Юри Кагеяма е в Twitter https://twitter.com/yurikageyama

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР