Проблемите започват с правилата, по които се провеждат обществените поръчки

...
Проблемите започват с правилата, по които се провеждат обществените поръчки
Коментари Харесай

Шефът на КАБ: Получава се миникартел при участието в поръчки

Проблемите стартират с разпоредбите, по които се организират публичните поръчки в проектирането и строителството. Към момента този тип активност в Закона за публичните поръчки (ЗОП) чисто механично се приравнява към общия тип доставки, каквото е доставката на хартия за принтер да вземем за пример. В европейската и международната процедура този тип активност се третира с доста по-конкретни и ясни правила, тъй че да не се позволяват неприятни практики, каквито следим през последните години у нас. Това съобщи в студиото на ФАКТИ ръководителят на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Борислав Игнатов.

Според него казусът е и справедлив и е заложен в Закон за обществените поръчки. Затова КАБ в последната година и половина е направила разбор на над 400 поръчки и изготвя отчет, който ще бъде показан на Министерски съвет.

"Близо 50% от тестваните поръчки съдържат неточни и дискриминационни условия, не се заплащат действия, в случай че общината остане без финансиране, все неща, които унищожават дребния и междинен бизнес ", съобщи арх. Игнатов.

"В строителството и в проектирането има огромна рецесия с фрагментите. За страдание, България не прави нищо, с цел да задържи своите фрагменти. За съпоставяне мога да дам Румъния, която има същия проблем, само че там секторът е разгласен за стратегически за идващите 10 година Всички заети в него на заплата от служащия до гл. проектант на даден обект са освободени от налог общ приход. Ако България не направи нещо сходно, скоро нашите хора ще стартират да отпътуват и за Румъния. Аз допускам, че там ще стартира и регистрация на проектантски бюра и строителни компании ", разяснява той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР