Проблемите в пътната безопасност се дължат на безхаберие. Това заяви

...
Проблемите в пътната безопасност се дължат на безхаберие. Това заяви
Коментари Харесай

Гешев: Нужни са координирани действия между институциите за справяне с войната по пътищата

Проблемите в пътната сигурност се дължат на безхаберие. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев по време на среща с представители на Института по пътна сигурност (ИПБ). На брифинга след срещата не се появи обаче вътрешният министър Иван Демерджиев, който трябваше да разгласи какви ограничения ще предприеме Министерство на вътрешните работи за повишение на пътната сигурност.

За липса на всякаква връзка сред институциите сигнализираха от ИПБ. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че държавното обвиняване ще проверява всички дефицити в пътния бранш и ще разпорежда експертизи на виновните институции при тежък пътен случай.

„ Трябва трайна държавна политика и съгласуваност сред институциите и цялостна визия за решение на този проблем “, акцентира Гешев и добави, че българските жители не заслужават годишно да дават жертви като в един местен спор. 

Той уточни още, че от прокуратурата са предложили и законодателни проблеми.
Констатирахме тревожна наклонност. Прави усещане, че от общо 47 000 разпоредби броят на издадените наказателни постановления са единствено две.
зам.-главният прокурор Десислава Пиронева

Зам.-главният прокурор добави, че става въпрос за наказателни постановления във връзка с локални органи в случаите, когато не са обезопасили път, попадащ под тяхна отговорност.

От данните, изнесени от зам.-главния прокрурор, излиза наяве още, че броят на издадените наказателни постановления на водачи на МПС за интервала от 2019 година до 23.08.2022 е 683 626. Броят на невръчени за същия интервал – 36568, а тези с изтекла отминалост са 2584.

Водачите, на които не са връчени повече от 3 наказателни постановления, са 29 873.

„ Сезирахме министъра на вътрешните работи, на превоза, на районното развиване – точно с ефикасното взаимоотношение при координирано осъществяване на законовите пълномощия може да се получи резултат в посока възстановяване на тази статистика “, акцентира Пиронева.

От своя страна Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласи, че се е заела с възстановяване на пътните условия, като ще слага маркировки и подменя знаци и мантинели там, където е належащо. 
Тежка злополука с един умрял и деветима ранени край София
Един човек е умрял, деветима ранени при тежка катастрофа станала снощи край Панчарево. Инцидентът е станал късно снощи край отбивката за Бистрица. Ударили са се три коли. Ограничението в региона е 50 километра в час. Повечето от потърпевшите са на възраст до  25 години.

Шофьорът на една от колите е изгубил ръководство и се е  врязал челно в насрещното в различен автомобил. След това в него се е блъснало трето транспортно средство.  

В болница " Св. Анна "  са девойки на 16, 17 и 18 години. Едно от тях е в сериозно положение. В болница " Пирогов "  са две момчета - на 16 и 18 години, момиче и 44-годишен мъж и неговия  син - всички в шокови положения. В ИСУЛ е откарано различен потърпевш.

Неправилно изпреварване и лишаване на преимущество е измежду аргументите за злополуката. Шофьорът, провокирал злополуката край София, е с 20 акта за нарушавания на пътя.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР