Проблемите в общините са много, ако не бъде променен Законът

...
Проблемите в общините са много, ако не бъде променен Законът
Коментари Харесай

НСОРБ настоява общинските съвети да определят местните бюджети, докато държавата е без бюджет

" Проблемите в общините са доста, в случай че не бъде изменен Законът за обществените финанси, който да смъкна условието за 1/12. За месец януари примерно това значи, че ще харчим 1/12 от бюджета за 2021 година, защото 2022-ра също нямахме бюджет. Ще чакаме МФ да бъде наш съидейник при внасянето на подобен текст. Вече имаме готови текстове. Това съобщи в ефира на БНР зам.-председателят на Националното съдружие на общините (НСОРБ) и кмет на Троя Донка Михайлова.

Според нея, би трябвало да бъде написано пълномощие общинските препоръки да дефинират размера на локалните бюджети за времето, когато страната е без бюджет. Това би премахнало риска от наказания за кметовете, добави тя.

По думите ѝ, най-тежкият проблем е по какъв начин ще се отопляват учебни заведения, лечебни заведения и други здания в общините през настъпващата зима. Риск от дървени ваканции съществува.  " Има общини, в които се събират децата от две учебни заведения. Търсят се всички вероятни решения ", уточни тя.

Друг проблем се обрисува при конструирането на финансовата стратегия на общините, където трябва да бъдат записани съответни обекти, изграждащи се при цени, много по-различни от тези предходната година, сподели Донка Михайлова.

Догодина завършват и планове по европейските стратегии за сегашния програмен интервал.  " На този стадий имаме полуобещания, че има запаси в двете оперативни стратегии – районната и околна среда, в допълнение средства ще бъдат предоставени. Нямаме подобен отговор от селската стратегия. Ако не получим по този начин предстоящото финансиране с европейски генезис, там плановете няма да могат да бъдат рестартирани ", предизвести Михайлова.

Числата при средствата при финансовия трансфер са по-малки от обновения размер на числата в Бюджет 2022 – това значи доста по-ниски капиталови разноски от тези през актуалната година при доста по-високи цени, добави кметът на Троян за упованията си за 2023 година

Относно издръжката за общинска администрация Михайлова уточни:  " Ще можем да харчим 0,6% повече от средствата за 2022 година, за хонорари и различен тип разноски за издръжката на общинските администрации. Възнагражденията в общинските администрации остават по-ниски от междинните за обществения бранш ".

НСОРБ е поканено от министъра на финансите на договаряния в петък, където представителите на сдружението ще изразят паниките на локалната власт. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР