Проблемите в енергетиката започнаха от ГЕРБ, ПП-ДБ ги задълбочиха, а

...
Проблемите в енергетиката започнаха от ГЕРБ, ПП-ДБ ги задълбочиха, а
Коментари Харесай

Енергетиката катастрофира при ГЕРБ и ПП-ДБ

„ Проблемите в енергетиката започнаха от ГЕРБ, ПП-ДБ ги задълбочиха, а двете дружно ги направиха пагубни през последната година. Няма по какъв начин едно такова безконтролно отношение към енергетиката да не се отрази пагубно върху нея, а оттова – пагубно върху българската стопанска система. “Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и енергиен специалист Таско Ерменков пред Bulgaria ON AIR.
„ Не знам дали изобщо „ Булгаргаз “ би трябвало да завежда този иск против „ Газпром “, тъй като смяната на вътрешното законодателство в избрана страна се явява форсмажорно събитие във връзка с външнотърговските контракти и всички субекти на страната са длъжни да се преценяват. Но нещо друго е по-интересно. Искаме 400 млн. евро вреди за 2 години. Това значи, че ние признаваме, че 2 години сме плащали по 133,3 евро на 1000 куб. м газ повече – това са вредите, които публично „ Булгаргаз “ признава. “, разяснява Ерменков.
Той изрази страдание, че вместо да се възползваме от опцията, откакто сме на входа на Европейски Съюз, да печелим както от пренос, по този начин и от ниски цени на газа, се опитваме да вкарваме политика в икономическите връзки, което в никакъв случай не води до положително.
„ В България освен ние, от Българска социалистическа партия, считаме по този начин, само че и огромна част от бизнеса е на мнение, че цените, които се заплащат за газ, са безпричинно високи и водят до неконкурентоспособност на българската стопанска система “, уточни Ерменков.
По думите му, сега, в който се направи счетоводен разбор на „ Булгаргаз “, ще стане ясно, че неговото положение въобще не е розово. „ Това не е от в този момент и то е вследствие на към 15 години неверно ръководство на енергетиката, в полза на персони и в сгода на може би геополитически, само че никога не на български ползи, и резултатът го виждаме – два стълба на българската стопанска система, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “, регистрират загуби “, изясни социалистът. Според Таско Ерменков най-вероятно предоговарянето на контракта с „ Боташ “ ще ни излезе още по-скъпо и по тази причина сега не се приказва за него. По неговите думи „ Булгартрансгаз “ се трансформира в амбулантен търговец на дребно на потенциал, който е заплатил, само че не може да употребява.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР