Проблемите в енергетиката стават неспасяеми, заяви в предаването "Тази събота

...
Проблемите в енергетиката стават неспасяеми, заяви в предаването "Тази събота
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Проблемите в енергетиката стават неспасяеми

Проблемите в енергетиката стават неспасяеми, съобщи в предаването "Тази събота и неделя " по БТВ Румен Овчаров, някогашен министър на енергетиката и някогашен водач на БСП-София.
Овчаров уточни като образци, че са "взели парите на АЕЦ "Козлодуй ", с цел да избавят Топлоелектрическа централа "Марица 2 ", сподели й, че се е спукал демократичният балон, че борсата ще реши проблемите.
Финансовият колапс е огромен. Тези дни стана ясно, че "Булгаргаз " не може може да си събере парите от три топлофикации. БЕХ пое отговорностите на "Топлофикация-София ". Това е неприемливо - държавно дружество да раздава пари като спестовна касичка. НЕК също разгласи огромни загуби ", разкри той.
Целта на подновяването на енергийната тактика на България от държавното управление на ГЕРБ е да бъдат обезпечени доходи за избрани компании, сподели още някогашният енергиен министър Румен Овчаров.
Показателен бил фактът, че срокът за използване на тактиката не е в границите на 10 години, а до края на 2018 година
„ Тук задачата на тактиката е да пуснем още веднъж едни публични поръчки”, разяснява Овчаров.
Що се отнася до енергийното бъдеще на България и взаимните планове с Русия, Овчаров уточни, че по подредба на Европейския съюз страната не е мощно подвластна от Русия, като единствената директна взаимозависимост е по линия на доставките на природен газ.
„ Ние в миналото измислехме много по-умна и много по-правилна за България тактика – енергийна взаимозависимост посредством взаимна взаимозависимост. Това е когато 30% от преноса на Русия на природен газ минава през България, през „ Южен поток”, когато 20% от износа ѝ на нефт минава през България, през Бургас – Александруполис. Когато на територията минава още един план като „ Набуко”, който ти разрешава диверсификация, само че без да плащаш пари за заровени на вятъра тръби, което прави държавното управление на Бойко Борисов. Едната тръба стои към този момент 4 години празна. Имам поради тази връзка с Румъния, от която ние не диверсифицираме, само че тя коства 50 млн.”, уточни Овчаров.
Бившият водач на най-голямата алена конструкция - столичната, разяснява и обстановката в Българска социалистическа партия.
Голямото преимущество на Корнелия Нинова е реактивност, само че то не е задоволително, би трябвало и тим. Битките с врага с партиен билет не водят към положително. Ръководството на Българска социалистическа партия би трябвало да разбере, че не е постоянно. Те би трябвало да схванат, че са длъжни да извършват желанията на хората, сподели още Овчаров.
"Не може да се мятаме непрестанно от една посока в друга ", безапелационен беше Овчаров.
Но заключи, че желае или не желае, Българска социалистическа партия се връща във властта, само че би трябвало да се върне сполучливо, а не да се провали.
Овчаров отговори и на въпроси, свързани с обвиняванията на прокуратурата против него.
„ За година и половина прокуратурата трансформира обвиняването против мен пет пъти, а в него няма никакви нови обстоятелства. Всичко това е обвързвано са бомбастични медийни изяви на прокуратурата, а аз си мълча, само че това няма по какъв начин да продължи “, сподели той.
„ Прокуратурата пропуща доста обстоятелства и търси нещо там, където няма да го откри. Не желая изобщо да се занимавам с прокуратурата. Дължа пояснение на моето семейство, деца и другари. Не желая да разисквам тази тематика “, продължи той.
„ Прокуратурата пропуща доста обстоятелства и търси нещо там, където няма да го намери”, сподели някогашният енергиен министър по отношение на обвиняванията за занемареност в интервала 2006 – 2009 година на „ Мини Бобовдол”, довела до загуби в размер на 24 млн. лв..
Обвинението усили тройно вредата, откакто в края на предходната година някогашният министър бе упрекнат за породени вреди в размер на 8,9 млн. лв..
Според Овчаров размерът на вредите е повишен без никакви нови обстоятелства и доказателства по делото. „ Само се надуват бомбастични числа”, уточни той.
По думите му по съвет на синдикатите сдружението „ Мини Марица-изток” е обещано чартърен, като наемателят заплаща всички сметки, в това число и към страната. По време на кабинета „ Борисов” обаче заплащанията към страната спрели.
„ Но прокуратурата някак си тези ръководства на ГЕРБ ги пропуща и се пробва да откри нещо там, където няма по какъв начин да го намери”, добави някогашният министър.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР