Проблемите в един сегмент на дълговите книжа ще се отрази

...
Проблемите в един сегмент на дълговите книжа ще се отрази
Коментари Харесай

Къде се крият рисковете от нова глобална криза

Проблемите в един сегмент на дълговите бумаги ще се отрази и на останалите.

Още по тематиката
Българският производител на електрически автомобили Sin Cars възнамерява да излезе на борсата

Компанията желае да набере 20 млн. лева и да сътвори поделение за градски товарни електрически автомобили
31 окт 2018
Корекцията на Уолстрийт не трансформира нищо на пазарите

Вероятно част от вложителите към този момент се готвят за икономическото закъснение, само че те остават малцинство
22 окт 2018
Отмъщението на вложителите

Краят на ниските лихви и политическата неустойчивост доведоха до отлив на капитали и валутни рецесии в Аржентина, Турция и Бразилия
5 окт 2018 Броят на емитентите и размерът на спекулативните облигации е доста огромен. Броени дни преди изборите в Съединени американски щати, на които ще се реши коя политическа мощ ще има болшинство в законодателните органи, Уолстрийт е превзет от възходящ скептицизъм за стопанската система и корпоративните облаги. Апокалиптичните прогнози за нова финансова рецесия с мащабите на 2008 година също се завърнаха в икономическите медии. Но спадът на американския пазар най-малкото е сигнал, че отминава времето на бурно растящите цени на акциите и скъпата им оценка. През последните седмици се вижда подготовка на вложителите към този заключителен стадий на икономическия цикъл. Добрата вест е, че пазарът не вижда признаци за идна финансова рецесия. Процесът на преоценка на риска също не е стеснителен, макар че може да докара до по-силен спад на растящи браншове като софтуерния, да вземем за пример.

Следващата финансова рецесия

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Противно на подозренията на вложителите, такова събитие няма да е разследване на дългова рецесия в Италия или на срив на доверието в американския дълг. Причината е, че зад държавните облигации стоят Федералният запас и Европейската централна банка (ЕЦБ). Въпреки политическите несъгласия в Европа, надали ЕЦБ ще остане неутрален наблюдаващ на срив на доверието в италианския дълг. Това не изключва проблеми на пазара на италиански дълг, само че в един миг ще се доближи до съглашение сред Европейски Съюз и държавното управление на страната във връзка с недостига. Несъмнено проблемите ще дадат отражение върху пазарите, въпреки и без да преминат във финансов колапс в Италия и Европейски Съюз. Същото се отнася и за американските облигации, които поевтиняха от покачването на лихвите – краткотрайно събитие, което ще продължи досега, когато централните банки стартират да купуват бондове при стопански спад.

Не по този начин стоят нещата с корпоративния дълг. Първо, вниманието на вложителите и регулаторите не е ориентирано към тези бумаги. Тоест, вероятни са изненади по същия метод, по който ипотечните заеми внезапно се оказаха източник на огромни загуби за финансовата сфера през 2008 година На второ място е неналичието на механизъм от съответни и бързи ограничения за прекъсване на рецесия в този бранш от страна на централните банки или държавните управления. Затова финансова рецесия е допустимо да възникне в бранша на облигациите със умозрителен кредитен рейтинг или така наречен junk bonds.

Къде е опасността?

Броят на емитентите и размерът на спекулативните облигации е доста огромен. Те се правят оценка единствено в Съединени американски щати на 1.5 трлн. $, а деноминираните в долари в международен мащаб спекулативни облигации надвишават 2 трлн. $. Те не могат да бъдат финансирани и капитализирани при положение на проблеми, по този начин както стана с банките преди 10 години. Започнат ли вложителите да продават, ще има освен огромни загуби за държателите на облигациите, само че и част от фирмите ще се сблъскат с банкрут, тъй като няма да могат да покриват отговорностите си. Това е огромната разлика с европейската дългова рецесия от 2012 година, когато държавните облигации поевтиняха, само че ЕЦБ спря " болестта ", преди тя да се отрази значително на действителната стопанска система. Само за съпоставяне, през 2007 година пазарът на рискови ипотечни облигации се прави оценка на 1.3 трлн. $.

Проблемите в един сегмент на дълговите бумаги ще се отрази и на останалите. Корпоративният дълг с добър кредитен рейтинг също ще пострада, тъй като вложителите ще продават книжата на фирмите и ще търсят сигурност в държавния дълг. Централните банки ще купуват държавни облигации, с цел да налеят пари във финансовата сфера и в действителност ще се повторят ограниченията, които Федералния запас направи при предната рецесия.

Индикаторите за заплаха

Най-лесният метод да се следи пазарът на рискови облигации е да се гледат цените на борсово търгуваните фондове, които държат такива активи. Двата най-големи фонда в бранша са SPDR Barclays High Yield Bond (код: JNK:arcx) и iShares iBoxx USD High Yield Corporate Bond (код: HYG:arcx). Те имат над 20 милиарда $ активи. От началото на годината представянето им е надлежно 0.1% надолу за JNK и 0.6% нагоре за HYG. Това се дължи на насъбраните дивиденти, които за двата фонда надвишават 5% годишно. Слабото им показване през последния месец не е сигнал за всеобщи разпродажби от вложителите, макар че за този интервал от фондовете са излезли 2.3 милиарда $. Месецът ще се запомни с отлив на капитали от всички облигационни фондове. В момента, когато тези два фонда стартират да падат доста по-бързо от останалите, тогава ще се види суматохата в бранша. Рисковите облигации могат доста бързо да изгубят 30-40%, в случай че вложителите имат терзания за банкрут на емитентите им.

Стратегия за вложенията

Следващата година, както и тази дотук, се обрисуват като слаби за Уолстрийт. Насочването на капиталите към отбранителни браншове и към акции със стойност ще значи, че в най-хубавия случай показателите ще имат дребни облаги. Акциите, които ще притеглят вниманието на вложителите, би трябвало да генерират добър паричен поток, да имат положителни вероятности за напредък на приходите и цената им да е паднала по време на корекцията.

Инвеститорите, които разчитат на борсово търгуваните фондове за структуриране на диверсифициран портфейл, ще продължат да държат индексни фондове. Делът на облигациите в портфейлите последователно ще се усилва през идната година с наближаването на края на покачването на лихвите. По-предпазливите вложители към този момент са насочили част от вложенията си към държавен дълг като застраховка от икономическа криза. Доходността на уравновесен портфейл няма да бъде основна през тази и идната година. Основният смисъл от такава конструкция е да се защитят вложенията и в бъдеще да се реагира съгласно смяната на пазарната обстановка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР