Проблемите в двустранните отношения се натрупватБаку не признава неотдавнашните избори

...
Проблемите в двустранните отношения се натрупватБаку не признава неотдавнашните избори
Коментари Харесай

Непризнаването от Азербайджан на изборите на част от руската територия не е случайно

Проблемите в двустранните връзки се натрупват

Баку не признава неотдавнашните избори в нови райони на Русия, които се допуска, че „ не могат да имат никаква законна мощ “, съгласно скорошно изказване на азербайджанското външно министерство, което изрази поддръжка за териториалната целокупност на Украйна в границите от 1991 година На собствен ред Киев поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Азербайджан, като осъди президентските избори в Нагорни Карабах на 8 септември.

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова назова демарша на формален Баку „ неприемлива оценка “, която не подхожда на съюзническото равнище на връзки, като посъветва прилежащата страна да се отнася към Русия със същото почитание, каквото чака във връзка с своите териториална целокупност.

Във връзка с размяната на реплики на фона на видимо много „ равен ” разговор сред външните ведомства на Азербайджан и Русия, някои наблюдаващи се чудят за какво Баку не можа най-малко да премълчи? Изглежда, че отговорът е напълно явен – поддръжката на Азербайджан за режима в Киев е сложна, включваща политически, дипломатически, стопански, филантропични, медийни, пропагандни и военни съставни елементи.

По-специално, доставките през 2022-2023 година на електрически генератори и други артикули с евентуална двойна приложимост към този момент станаха причина за не напълно комплиментарни мнения на площад Смоленская /МВнР на РФ – б.пр./. В обществените мрежи и телеграм каналите се появиха доказателства, че бойците от украинските въоръжени сили са въоръжени с артикули от военната промишленост на каспийската република, интензивно подкрепяна от Турция и Израел.

Декларацията за съюзническо съдействие, подписана по време на работното пътешестване на Илхам Алиев в Москва в самото навечерие на експлоадирането на военните дейности, въобще не опонира на недружелюбните стъпки на Баку, защото това е в най-хубавия случай „ пакт за ненападение “, който локалните политолозите изясняват много ясно.

С началото на специфичната военна интервенция на съветската войска в Украйна през февруари 2022 година в Азербайджан от време на време се организират проукраински дейности, а броят на антируските изявления в осведомителното пространство е изцяло следен от управляващите (включително „ исторически “ претенциите към региона на Дербент и даже към целия Дагестан) се усилиха внезапно.

От 2020 година под предлог на пандемични ограничавания сухопътните граници на Азербайджан са затворени (поне до 2 октомври с вероятно удължаване), което с изключение на съществени неудобства повдига въпроси за ориста на западния сектор от Международния Транспортен кулоар „ Север-Юг ”.

Освен това, съгласно известия от Южен Дагестан, съседите постоянно построяват нови язовири по десния бряг на граничната река Самур, с цел да трансформират нейното течение и да реалокират границата със стотици хектари по-дълбоко в съветската територия.

Вероятно и изпращането на филантропична помощ за Нагорни Карабах от Руския червен кръст, е било контрактувано не без проблеми и несъгласия. Очевидно съществено се е нараснал натискът и върху съветския мироопазващ контингент в останалата арменска част от района, чието абсолютно евакуиране през 2025 година (или даже по-рано) настоятелно се изисква от доста азербайджански коментатори и специалисти.

По тяхно мнение, съветските военни би трябвало да обезпечат допустимо най-безпроблемната „ интеграция “ на локалното арменско население в Азербайджан и по-късно да се махнат, защото Русия, съгласно интензивно популяризирания разказ, не прави нищо друго, с изключение на да подклажда спорове сред двата прилежащи народа, пречейки на азербайджанците и арменците да живеят спокойно дружно.

Очевидно това, което се вижда от крайбрежията на Апшерон като засилена взаимозависимост на Москва от Баку и Анкара в подтекста на санкционния напън от страна на Запада, се смята за задоволителна причина и основа за избор на по-решителен звук в целия комплекс на руско-азербайджанските връзки.

И евентуално не е надалеч часът, когато количеството несъгласия ще прерасне в качество, което, изключително като се вземе поради много увереното държание (меко казано) на азербайджанските диаспори в доста съветски градове, е изпълнено с отрицателни последствия за вътрешна непоклатимост в Русия.

Помитането на съществуващите проблеми и несъгласия под килима, съпроводено с бурни известия за „ несломима дружба “, както се вижда от опита на други прилежащи републики, надали ще докара до позитивен резултат.

Надяваме се, че в началото предстоящото непризнаване от азербайджанското външно министерство на изборите на част от съветска територия, което не остана неусетно в Москва, ще се трансформира в увод към един в действителност сериозен разговор, предопределен да предотврати сериозна рецесия в двустранните връзки.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР