Проблемите в българското здравеопазване не подминаха Пловдив и тази година.

...
Проблемите в българското здравеопазване не подминаха Пловдив и тази година.
Коментари Харесай

ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я спасява

Проблемите в българското опазване на здравето не подминаха Пловдив и тази година. Секторът от години страда от две тежки болести - липса на фрагменти и дефицит на средства за медицински действия. И лекуване към този момент няма. Докато частните лечебни заведения не престават да се роят, а притежателите им да се мерят по стандарт с представителите на най-големия български бизнес, държавните и общинските лечебни заведения не престават да се утаяват към дъното, където дебне банкрутът. Типичен образец за закъсала до шия болница е УМБАЛ " Пловдив ". Там бяха осъществени и най-вече кадрови промени в опит да се закрепи ситуацията. На 23 февруари за пълномощник на някогашната Окръжна бе назначен доктор Аргир Аргиров, който към оня миг заемаше поста заместник-директор на Районната здравна ревизия. Беше и общински консултант от ГЕРБ. От Министерството на здравеопазването аргументираха избора си с богатия му опит, откакто дълги години беше заместник-директор и шеф на УМБАЛ " Пловдив ". Основната му задача бе

да сформира възстановителен проект

на лечебното заведение, което е в голям финансов недостиг. Най-тежкият проблем, с който се сблъска доктор Аргир Аргиров, пристигна през лятото. Тогава търговец на свободния пазар изиска на 9 юли да бъде спрян токът на здравното заведение за дължими 213 000 лв. за употребяван ток за последните шест месеца. От ЕВН прецизираха, че като мрежов оператор са задължени според Закона за енергетиката да спазят процедурата и да се извърши поръчката, постъпила от доставчика на електрическа енергия. УМБАЛ " Пловдив " заплаща към „ Електроразпределение Юг “ само цени за прилагане на мрежовите услуги на сдружението, които се контролират от КЕВР и не подлежат на директно договаряне. Ръководството на УМБАЛ " Пловдив " организира договаряния с доставчика на ток и с Министерството на здравеопазването.

Ресорното ведомство се задейства и изплати изравнителна дотация за към този момент осъществена активност за месеците април и май 2018 година и предплатена дотация за незабавна помощ за юни 2018 година по отношение на контракт за финансиране по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения през 2018 година Парите за тока бяха платени и не се стигна до

дърпането на шалтера.

На 14 август Общото заседание на акционерите в УМБАЛ " Пловдив " освободи досегашния изпълнителен шеф на лечебното заведение доктор Иво Мильотев от поста. То гласоподава и новия състав на Съвета на шефовете, в който бяха определени предприемачът Анести Тимчев, някогашната национална представителка доктор Катя Попова и доктор Аргир Аргиров, пълномощник на болничното заведение. Доктор Иво Мильотев напусна и отиде на работа в частната в МБАЛ " Медлайн ".

След това Съветът на шефовете дефинира доктор Аргиров за новия изпълнителен шеф на УМБАЛ " Пловдив ". Той заемаше този пост от 2009 до 2014 година, а преди този момент - от 2000 до 2009 година, изпълняваше длъжността заместник-директор. През февруари бе назначен от Министерството на здравеопазването за пълномощник за да оздрави финансово лечебното заведение. Оттогава досега по данни на здравното министерство разноските са понижени с 9%, а отговорностите на болничното заведение са редуцирани с няколко милиона лв.. Голяма част от задълженията са в резултат на неизплатени надлимитни средства от страна на НЗОК.

“Предстои още доста работа, която е немислима без поддръжката на личния състав, самичък не бих могъл да реализира нищо, съобщи изпълнителният шеф. Благодаря им за положените старания в тази комплицирана обстановка! Уверен съм, че в случай че продължим да работим по този начин сплотено и гледаме в една и съща посока, ще преодолеем проблемите ", съобщи новият шеф.

От Министерството на здравеопазването демонстрираха, че ще

държат съществено на контрола

в тази болница. Така на 25 септември някогашният шеф на харманлийската общинска болница доктор Динчо Генев бе назначен за пълномощник на УМБАЛ " Пловдив ". Той стана прочут като конкурент на наливането на пари точно в огромните държавни лечебни заведения, които са привилегировани, само че не престават да натрупат задължения.

Д-р Генев е някогашен подуправител на Националната здравноосигурителна каса. Преди това е работил като боен доктор и шеф на общинската болница в Харманли. Бил е още ръководител на Асоциацията на лекарите от болничната помощ и на Регионалния лекарски съюз в Хасково. С новото управление УМБАЛ " Пловдив " се стабилизира финансово, само че към момента дължи доста пари и се бори за всеки лев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР